Комітет Верховної Ради схвалив Конвенцію про доступ до офіційних документів

September 5, 2018

5 вересня 2018 року Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції підтримав законопроект про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (конвенція Тромсо). Цей документ удосконалює стандарти доступу до офіційних документів на міжнародному рівні і закладає механізм моніторингу права на доступ. Напередодні ратифікувати цю конвенцію парламент закликав Центр демократії та верховенства права спільно з партнерами, відтак схвалення комітету є першим кроком до цього.

Наступним і ключовим завданням має стати якнайшвидша ратифікація Конвенції у Верховній Раді. За умовами документу, Конвенція набуває чинності у разі ратифікації десятьма країнами. Наразі її затвердили 9 країн, тож від голосування Ради залежить впровадження угоди у всіх країнах-підписантах. Україна має можливість не лише зробити крок вперед у сфері доступу, а й долучитися до міжнародної співпраці та затвердити лідерство у цій важливій сфері.

Нагадаємо, Конвенція була прийнята Радою Європи у м. Тромсо (Норвегія) і з 2009 року є відкритою для підписання усіма країнами Європи. На сьогодні її підписали 15 країн, проте з них лише 9 (Норвегія, Швеція, Угорщина, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Литва, Фінляндія, Естонія та Молдова) ратифікували цей документ. Україна має шанс стати десятою і запустити документ, для старту роботи якого потрібно щонайменше 10 ратифікацій.

Імплементація Конвенції в Україні не потребуватиме значних змін. Чинний Закон Закон України «Про доступ до публічної інформації» створювався з урахуванням вимог Конвенції, відтак права та можливості, закладені в цьому документі, Україна уже гарантувала.

Втім, Україні варто буде переглянути на відповідність Конвенції законодавство щодо доступу до архівних документів, адже дія Конвенції поширюється і на ті офіційні документи, що були передані до архіву.