Як українські краудфандингові платформи допомагають військовим, волонтерам і не лише їм

June 2, 2022

Як нині працюють українські краудфандингові платформи? Раніше ЦЕДЕМ уже писав про платформи, на яких після 24 лютого іноземці активно збирають гроші на допомогу нашій державі. На українських краудфандингових платформах зараз також можна підтримати проєкти,  важливі під час війни. Читайте й зберігайте перелік окремих надійних ресурсів, за допомогою яких українці підтримують одне одного та обирайте, якому з проєктів допомогти:

Спільнокоштце одна з найбільших та найпопулярніших українських краудфандингових платформ, яка існує з 2012 року. Спільнокошт не дублює роботу сотень українських волонтерів, які збирають гроші на закупівлю спорядження для військових. Проте тут можна підтримати інші корисні ініціативи: наприклад, зафондувати Школу естетичного виховання дітей вимушених переселенців, яка надає дітям психологічно-терапевтичну допомогу. Крім того, на Спільнокошті збирають гроші на виробництво якісних бронежилетів, проведення тренінгів з тактичної медицини, а також на організацію прихистків для переселенців. Серед цікавих культурних проєктів можна підтримати запис та поширення альбому пластових пісень “Пісеньки Лисички-Сестрички” для дітей 4-10 років – на це вже зібрали 40 тисяч гривень.

Українська біржа благодійності – ця платформа, заснована у 2012 році, відпочатково була спрямована на підтримку благодійних проєктів. За цей час вона зібрала майже 500 мільйонів гривень на благодійність. Зараз ініціативи на ресурсі переважно мають на меті вирішення гуманітарних проблем, спричинених війною. Так, на платформі вдалось успішно зібрати понад 500 тисяч гривень на медичну допомогу для поранених дітей в Запоріжжі та майже 800 тисяч гривень на підтримку дитячих лікарень. Для тих, кому складно самостійно обрати серед різних проєктів, на сайті існує окрема Скарбничка. Через Скарбничку допомогу отримують окремі сім’ї з дітьми, люди похилого віку, військові частини ЗСУ та представники ТрО. На середину травня 2022 на Скарбниці  УББ вже є 13 мільйонів гривень.  

Startera ця платформа спрямована на краудфандинг для творчих, соціальних та стартап проєктів. Та зараз на ресурсі також розміщено гуманітарний фандрейзинговий проєкт: збір коштів для евакуації людей з районів, де відбуваються бойові дії, та розміщення таких людей на території Львівщини. Цей проєкт Startera реалізовують спільно з департаментом освіти й науки Львівської обласної державної адміністрації. З необхідних 100 тисяч гривень загального бюджету вже зібрано понад дві третини. 

Моє містоце локальна краудфандингова платформа, яка діє в Одесі, Харкові та Дніпрі з 2015 року. Цей ресурс примітний тим, що концептуально він є інструментом спільнототворення: за допомогою платформи громади можуть фінансувати соціально корисні локальні проєкти. Зараз на сайті долучаються до забезпечення потреб військових та волонтерів: збирають кошти на тепловізори, коліматори та автомобілі. Ці ініціативи є успішними – на коліматори для морської піхоти вже зібрали 320 тисяч гривень. 

Організації та фонди 

Таблеточки один із найавторитетніших українських благодійних фондів, який з 2013 року допомагає дітям з онкологічними, гематологічними та іншими смертельно небезпечними хворобами. Організація продовжує свою діяльність і в умовах повномасштабної війни. Зараз фонд не лише збирає допомогу дітям, а й допомагає з евакуацією хворих за кордон. Зробити пожертву на краудфандинговій платформі “Таблеточок” “Хочу допомогти” можна одноразово, а можна стати регулярним жертводавцем і допомагати дітям щомісячно. Фонд можна підтримати різними шляхами: криптовалютою, через платформу для переказу коштів з-за кордону та навіть за допомогою чат-боту у Viber.

Пласт одна з найповажніших скаутингових організацій України, яка вже понад сторіччя підтримує починання, які мають за мету розбудову та захист України. Нині “Пласт” проводить активний краудфандинг на підтримку військових – для захисників та захисниць уже придбали медикаментів та спорядження на 15 мільйонів гривень. Збирають на тепловізори, автомобілі, аптечки. А ще – допомагають із лікуванням учасникам та учасницям “Пласту”. Підтримувати організацію можна одноразово або щомісячно за допомогою банківських реквізитів, PayPal та криптовалюти.

Meeting me – це молода інноваційна краудфандингова платформа, за допомогою якої користувачі можуть зустрітися зі знаменитостями і водночас опомогти соціально корисним проєктам. На платформі можуть зареєструватись організації громадянського суспільства, щоб спрямувати отримані гроші на різні проєкти – в тому числі на допомогу армії. 

Благодійний фонд “Твоя опора”цей фонд було засновано 2014 року для організації допомоги важко хворим дітям та дітям-сиротам. За роки свого існування “Твоя опора” стала однією з провідних організацій, що допомагають дітям із вродженими вадами серця, і лише за 2020-й рік зібрала майже 80 мільйонів гривень. Після повномасштабного вторгнення організація продовжила всю свою попередню діяльність із підтримки хворих дітей. Разом з тим – розпочали проєкт “Help Ukraine! Stop War!” для допомоги сиротам, дітям, лікарням та вимушеним переселенцям. На сайті розміщено й польськомовний проєкт, “Uratuj dzieci z Ukrainy!”, для фандрейзингу з Польщі.

People`s Project.comце неурядова організація, що виникла у 2014 році. “People`s Project” або “Народний проєкт” об’єднує волонтерів та жертводавців, які прагнуть допомогти корисним військовим, медичним і соціальним проєктам – за 8 років організації вдалось зібрати на це 100 мільйонів гривень. Ресурс побудовано у вигляді краудфандингової платформи: волонтери збирають гроші водночас на різні потреби, а відвідувачі можуть обрати, який проєкт підтримати. Організація переважно збирає кошти для військових: на закупівлю тепловізорів, бензину, аптечок та автомобілів, але охочі можуть також профінансувати розмінування небезпечних територій чи надання підтримки літнім людям у прифронтових районах. Найуспішніші проєкти збирають мільйони гривень: ініціатива з допомоги військовим зі спорядженням вже зібрала майже 12,3 млн гривень.

Купи мені бойовий літак – це новий ресурс, який підтримують Укроборонпром, бренд “Авіація Галичини” та Ukraine Media Center. Суть ініціативи – зібрати кошти на придбання “вживаних” літаків радянського виробництва, що не використовують за призначенням. Цей проєкт, який реалізовує благодійний фонд “Авіація Галичини” є надзвичайно популярним у медіа – окрему статтю про “Купи мені бойовий літак” навіть написав “The Washington Post”. Долучитись до купівлі літака для ЗСУ на ресурсі можна будь-яким зручним способом через Інтернет.