Менторська програма 4.0 офіційно завершилася

September 29, 2023

27 вересня у Києві відбувся підсумковий захід Менторської програми 4.0 для підсилення адвокаційних та інших спроможностей організацій громадянського суспільства.

Менторська програма тривала 8 місяців – із лютого по вересень 2023 року. Впродовж цього часу 17 сталих ОГС (19 менторів) були наставниками (менторами) для відібраних 19 організацій громадянського суспільства (менті) та допомагали їм розвиватися й посилювати адвокаційні  та інші спроможності. 

Програму втілювали в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізує консорціум у складі ІСАР Єднання, Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) і Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

«Сьогодні завершується четверта, дуже важлива Програма. Наймати зовнішніх експертів та посилювати свої організаційні спроможності дуже важливо для громадських інституцій, які працюють у своїх громадах. Але консультанти виконають роботу та поїдуть, а громаді треба працювати. Тому коли є хтось, до кого можна звернутися, хто буде супроводжувати процес вже на практиці, аналізувати помилки та успіхи, то це найкращий шлях до розвитку діяльності організації, до побудови команди», – зауважив у вступному слові Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання, керівник проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України».

Він також нагадав, що «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», окрім Менторської програми, пропонує для ОГС різні напрями й можливості, внутрішні програми, через які можна отримати допомогу, грантову чи через навчальні заходи.

Олеся Холопік, директорка Центру демократії та верховенства права, акцентувала на перевагах долучення до Менторської спільноти: «Після завершення Програми 4.0 менті вступлять у наступний етап у спільноту дивовижних, сильних, потужних людей, які не здаються, бо є однодумці, що завжди підтримують».

Також вона подякувала команді Менторської програми та учасникам і учасницям: «Ми дотримуємося думки, що будь-який проєкт двосторонній: є організатори, а є учасники. Дякую, що допомогли створити й провести Менторську, бо скільки б не старалися організатори, якби наші  ментори й менті не долучалися, то нічого б не відбулося».

Анна Ісічко, координаторка проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», заступниця директорки ЦЕДЕМ, підкреслила, що Менторська програма унікальна також тим, що протягом чотирьох років стабільно демонструє високі результати. 

«Для мене менторство, ментор – наче книга, яка настільки сильно впливає на нас і змінює наше ставлення до оточення та самих себе, що ми починаємо інакше сприймати світ. Але, на відміну від книги, ментор – тут, поруч, може провести шляхом розвитку», – додала Анна Ісічко.

За 8 місяців реалізації Менторської програми 4.0 організації-менті розробили та частково втілили 19 адвокаційних планів. Крім підтримки менторів, на менті також чекали 20 годин обов’язкового та 10 годин факультативного навчання. 

«Кожну програму ми збираємо  та аналізуємо зворотний зв’язок від менторів і менті, після чого доповнюємо наступну програму. Зокрема, цього року Менторська була доповнена програмою стажування в організаціях-менторках», – розповіла Олена Матвійчук, координаторка Менторських програм.

Також Олена Матвійчук підкреслила вплив програми на організації-менторки: «П’ять організацій-менторів відмітили, що програма вплинула на їх організації. Зокрема, є організації, які ідентифікували кількох членів команди як потенційних менторів, а також організації, які почали включати у власні проєкти й програми менторську підтримку».

За словами координаторки Менторських програм, це єдина програма з усіх чотирьох, коли 100% учасників-менті відповіли, що співпраця з менторами вплинула на їх діяльність.

Детальніше про теми, над якими працювали ментори й менті, а також попередні результати, яких вдалося досягнути за цей короткий час, – читайте у Випускному журналі Менторської програми 4.0.

«За час діяльності менторкою у програмі я збагатилася досвідом, що, в першу чергу, допомогло мені структурувати менторську діяльність, зробити її більш методичною/технологічною; у мене сформувався портфель інструментів, прийомів, технік для роботи з менті; я дослідила та відкрила для себе багато аспектів взаємодії ментор-менті; окрім того, участь у програмі сприяла формуванню бази партнерських контактів у сфері ІГС та формуванню дружніх контактів із колегами-менторами. Взагалі для мене Менторська програма – дуже цінна та така, що розвиває діяльність», – коментують цьогорічну Програму представники організацій-менторів.

Менті ж розповідають: «Надзвичайно корисним був досвід та інформація, отримана від ментора. Співпраця дозволила виявити слабкі сторони адвокаційної кампанії та установчих документів, усунути недоліки та вдосконалити стратегію розвитку подальшої діяльності».

Наприкінці фінальної зустрічі учасники та учасниці обговорили виклики та перспективи менторства як з позиції менті, так і з позиції менторів. 

Менторська програма 4.0 для підсилення адвокаційних та інших  спроможностей організацій громадянського суспільства з різних куточків України впроваджується в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.