ЦЕДЕМ розпочав менторську програму для ОГС з різних регіонів України

April 23, 2020

23 квітня Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) розпочав першу в Україні менторську програму для підсилення адвокаційних спроможностей організацій громадянського суспільства (ОГС) з різних регіонів України: від Закарпаття до Луганщини.

Упродовж 6 місяців, з квітня по вересень 2020 року, 15 сталих і досвідчених організацій громадського суспільствай будуть наставниками (менторами) для відібраних 15 молодих ОГС (менті) та допомагатимуть розвивати й посилювати їхні адвокаційні та організаційні спроможності. Під час першої зустрічі, яка відбулася у режимі відеоконференції, учасники програми познайомилися між собою та з організаторами.

Менторська програма реалізується ЦЕДЕМ в рамках проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, який реалізується Консорціумом у складі ІСАР Єднання та Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США).

Координаторкою ментерської програми та модераторкою події стала Альона Матвійчук. Вона, як частина команди організаторів, забезпечуватиме комфортні умови співпраці й розвитку, як менті та і менторам.

Як відзначила Тетяна Сіра, представниця Агентства США з міжнародного розвитку, програма дасть можливість організаціям співпрацювати, аби поєднати різний досвід, допомагати одне одному і набувати нових спроможностей: “Бажаю вам усім, аби молоді організації набули досвіду від сталих, розвинених партнерів, а ті, які вже мають практики, і досвід впливу на органи влади, надбали партнерів у регіонах. Ці нові зв’язки взаємна вигода для обох сторін, тож навчайтеся і діліться досвідом!”

Так, на менторській програмі передбачена не лише низка тренінгів та зустрічей, а система навчання, яка допомагатиме кожній організації-менті розвинути індивідуальні здібності, наголосив Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання.

“У цій програмі з’єдналися потужні менторські організації, а також новачки, які працюють певний час і вже мають досягнення, але отримали шанси зробити крок у своєму зростанні. Сподіваюся, що у майбутньому на базі цього досвіду, вдасться запропонувати ОГС поширити цю практику та надавати іншим організаціям можливість навчання”, вказав він.

Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, подякував менторам за участь та наголосив на важливості роботи у об’єднаннях та коаліціях для громадського сектору.

“Радий, що ми стартуємо новий, інноваційний і цікавий проєкт. Нам усім вдалося швидко переорієнтуватися і реалізувати цю програму в умовах карантину. І це одна з порад для громадського сектору: зважайте на нові можливості і готуйтеся до усіх можливих сценаріїв. Від позитивного, коли ми зможемо бачитися наживо вже скоро, до складнішого коли зустріч пройде вже осінню”, наголосив директор ЦЕДЕМ. 

Навчання на менторській програмі триватиме паралельно у декількох форматах. Кожна організація-менті матиме закріпленого за нею ментора, тож вони працюватимуть у парі. Так члени молодих ОГС зможуть знайомитися з досвідом колег і йдеться не лише про адвокаційні кейси, а й про внутрішні механізми, організацію щоденної роботи. Ментор і менті проведуть 8 онлайн-сесій, заплановані і особисті зустрічі.


“Основна ідея в тому, що сталі організації будуть наставниками для молодих, які нещодавно створилися, допоможуть їм формувати та посилювати свої адвокаційні спроможності. Менторська програма матиме кілька творців: це менті, ментори, які ділитимуться своїм досвідом, і команда організаторів. Це спільне проєкт, який не лише дає знання, а й мотивує ставати сильнішими”, відзначила Олеся Холопік, заступниця директора ЦЕДЕМ.

Головним же фокусом навчання буде адвокація. Учасники менторської програми проведуть три навчальні модулі, які включатимуть лекції та воркшопи з адвокації, активності для знайомства та командотворення, менторські сесії аби посилити співпрацю між організаціями. Тут ОГС отримують інструменти для створення адвокаційного плану (включно з покроковими інструкціями).

Ще одним завданням організатори визначають, власне, розробку адвокаційної кампанії, яку здійснить організація-менті, закріпивши своє навчання практикою. Її вони створюватимуть спільно з менторами. На завершення програми учасники підведуть підсумки та презентують власні дослідження. Цінність проєкту полягатиме також у співпраці громадських активістів.

“Ще одне завдання Програми сформувати спільноту. Ми переконані. що допоможемо побудувати мережі між досвідченими організаціями громадянського суспільства і тими, що розвиваються і можуть вирости до сталих проєктів”, наголосила Олеся Холопік.

Журнал з інформацією про менті та менторів менторської програми дивіться за посиланням.

Менторська Програма проводиться в рамках проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, який реалізується Консорціумом у складі ІСАР Єднання, Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) та Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ), завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США).