Представники ОГС з різних куточків України обмінялися досвідом з адвокації під час табору Менторської програми 4.0

June 16, 2023

7-9 червня до Львівської області з’їхалися 58 активістів і лідерів ОГС з різних куточків України – представники й представниці Менторської спільноти. Серед учасників і учасниць табору були менті попередніх програм, а також менті й ментори, які працюють над адвокаційними кампаніями в межах Менторської програми 4.0, що триває зараз.

“Табір став традиційним, він вже третій для Менторської програми. І мені дуже приємно, що тут присутні випускники, учасники першої, другої та третьої програм. Щиро бажаю, щоб всі знайшли можливість поспілкуватися та обмінятися досвідом”, – розпочала захід Олена Матвійчук, координаторка Менторської програми та організаційна коучиня.

Під час офіційного відкриття Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання та керівник проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», насамперед подякував учасникам і учасницям програми та відзначив її унікальності: “Менторська програма досі є унікальною в Україні, а це багато значить. Хочу всім подякувати за ту роботу, яку ви ведете, за ті можливості, які дає програма. За те, що ви робите для себе та для майбутнього України”

Тетяна Сіра, представниця Агентства США з міжнародного розвитку, відзначила теми, над якими цьогоріч за підтримки менторів працюють менті. За словами пані Тетяни, дуже важливо, що Менторська програма дає можливість новоствореним організаціям втілити свою мрію і разом з менторами попрацювати над проєктами, які розв’язують проблеми як окремих громад, так і всієї України: Це дуже важливо для процесу відновлення України, що буде супроводжувати наше життя у майбутньому. І громадянське суспільство має стати важливим елементом у цій системі. Тому Агентство США з міжнародного розвитку USAID буде продовжувати підтримувати такі ініціативи для підсилення розвитку громадянського суспільства”.

Олеся Холопік, виконавча директорка Центру демократії та верховенства права, підкреслила роль команди, учасників і партнерів у реалізації Менторських програм: Менторська програма – це всі ми. Тому подяка вам, що ми всі разом реалізовуємо четверту Менторську, й команда в складних умовах адаптовує Програму відповідно до викликів нашого часу”.

На думку Анни Ісічко, координаторки проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» (ЦЕДЕМ), Менторська спільнота формує довірливе середовище, у якому учасники й учасниці вчаться один в одного, переймають неоціненний досвід і передають його далі:  Менторська програма займає особливе місце серед навчальних активностей для посилення інституційних спроможностей. Вона є безпрецедентною за своєю ідеєю, за своєю мрією”

Також Анна Ісічко нагадала про Творчий методичний посібник, який описує досвід учасників перших двох менторських програм для підсилення адвокаційних спроможностей організацій громадянського суспільства (ОГС) з різних куточків України, а також процес менторства як такого. 

Після завершення вступної частини учасники й учасниці табору продовжили знайомство між собою. За модерації Олени Матвійчук вони представили власні успіхи й досягнення в адвокації.

Другий день табору був присвячений підвищенню особистих та організаційних компетенцій як менті, так і менторів.

Зокрема, відбулася низка майстер-класів і лекцій:

  • “Безпека в організаціях: суть та методи” (тренерка Олександра Мельник);
  • “Блоги пишуть Боги (і Богині)” (тренерка Ксенія Дітчук);
  • “Організаційний розвиток в умовах війни: на часі?” (тренерка Вікторія Мришук);
  • “Персональне планування” (тренерка Анна Орловська, менторка);
  • “Особливості фізичної безпеки громадських активістів” (тренерка Олександра Мельник);
  • “Залучення людей до підтримки та діяльності організації/ініціативи” (тренерка Наталія Селюкова, менторка);
  • “Програми розвитку лідерства для відновлення України: досвід та перспективи” (Ганна Ілащук, випускниця Менторської програми, ГО “АГРУ”);
  • “Створення систем моніторингу та оцінки для діяльності ГО та проєктів” (Данило Ваврів, випускник Менторської програми, ГО “ЙОДА”);

Майстер-клас з виготовлення свічок з вощини провела Олеся Рожнатова, випускниця Менторської програми (ГО “АГРУ”).

На завершення табору, Олена Матвійчук обговорила з учасниками й учасницями тренди й бренди в громадському суспільстві України, які вони є та як організації-учасниці Менторських програм можуть на них впливати.

Слідкуйте за результатами активностей учасників і учасниць Менторської програми 4.0 за посиланням.

Нагадуємо, що протягом 2020-2022 років участь у Менторській програмі для підсилення адвокаційної спроможності організацій громадянського суспільства взяли 37 організацій-менті, 27 організацій-менторів та 35 менторів

Менторська програма 4.0 для підсилення адвокаційних та інших спроможностей організацій громадянського суспільства проводиться в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.