Менторство як відповідь на гендерні виклики під час війни. Про що говорили на ІV Форумі правових реформ для громадянського суспільства

September 17, 2024

Війна створює виклики для організацій громадянського суспільства в Україні, серед яких і питання гендерної нерівності. У цих умовах менторство набуває особливого значення, слугуючи інструментом для розвитку лідерських навичок, зміцнення професійного потенціалу та надання психологічної підтримки лідерам і лідеркам. 

Учасники IV Форуму правових реформ обговорили ці виклики і спробували знайти рішення під час панельної дискусії “Гендерні виклики під час війни: оприявлення сил і вразливостей лідерів і лідерок”. Модерувала захід Вікторія Мришук, менторка та організаційна коучиня, співзасновниця Школи державного управління.

Вікторія Мришук  звернула увагу на різноманітності ролей, які лідери і лідерки мусять змінювати під час війни:

“Ціна, яку ми платимо за лідерство, стосується того, як змінюються наші ролі під час війни. У кожного з нас є таке “правління” з кількох ролей — батьківство, волонтерство, лідерство. І під час кризи важливо визначити, яка з цих ролей приймає рішення на цей час. Прийнявши це рішення, ми знаходимо для себе опору.”

Учасники заходу поділилися своїм досвідом і баченням гендерних бар’єрів, розповіли про емоційне навантаження на лідерів організації та доступ до ресурсів і можливостей. Особлива увага була приділена тому, як менторські програми можуть сприяти гендерній рівності в громадському секторі.

Денис Баранець, член правління ГО “Платформа Громадський контроль”, офіцер Національної гвардії України, акцентував увагу на викликах, які постають перед лідерами:

“Лідери не лише виконують свої основні функції, але й мають турбуватися про безпеку та моральний стан своїх команд. Важливо створювати умови, щоб колективи залишалися і продовжували працювати в Україні. Якщо ми хочемо перемоги, іноді потрібно змінювати ролі. Ми маємо бути гнучкими і самозарадними, щоб допомагати собі та своїм командам”.

Ірина Тишко, лідерка Громадського Альянсу “Політична дія жінок”, поділилася власним досвідом:

“Велика плата за лідерство — це мої поховані мрії. Якби не повномасштабне вторгнення, ми могли б уже мати парламент із найбільшою кількістю жінок. Але найбільша розкіш, яку я не можу собі дозволити — це розпач. Потрібно максимально мобілізуватися, підтримувати одна одну і шукати нові сенси та опори”.

Тамара Борисова, координаторка Менторської програми ЦЕДЕМ, підкреслила важливість менторської підтримки:

“Ці виклики стосуються не тільки роботи, а й усіх сфер нашого життя. Для мене це не про те, чий виклик важливіший, а про врахування потреб кожного. Ми маємо допомагати один одному долати цей шлях. Менторство — це не лише про професійний розвиток, це про створення безпечного простору для обговорення особистих викликів”.

Віталій Пчолкін, керівник Групи активної реабілітації, наголосив на важливості забезпечення рівних умов для маломобільних груп населення:

“З набуттям інвалідності всі проблеми лише посилюються. Ми намагаємося знаходити лідерів із спинальними травмами, які можуть стати прикладом для інших. Особливо під час війни ми повинні бути готові до зміни ролей і оцінки ризиків”.

За його словами,  потреба у безбар’єрності стає ще більш актуальною в умовах війни.

На думку спікерів, війна — це криза, яка водночас відкриває нові можливості для переосмислення гендерних ролей. Для жінок це шанс зміцнити свою суб’єктність, а для чоловіків — навчитися говорити про свої проблеми та шукати допомогу в подоланні травм. Підтримка через менторство залишається ключовим елементом у цьому процесі.

Гендерно-збалансовані менторські програми допомагають не лише розвивати професійні навички, а й створюють середовище для рівноправного лідерства, яке базується на взаємодії, підтримці та розумінні потреб кожної людини, — підсумували учасники дискусії.

Під час обговорення було представлено результати опитування менторів та менті стосовно гендерних викликів під час війни, яке провели серед лідерок та лідерів громадського сектору, учасників менторської програми. 

Ознайомитись із презентацією можна за посиланням.

IV Форум правових реформ для громадянського суспільства: Об’єднані перемагати проведено ЦЕДЕМ в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Ukrainian Center for Independent Political Research (УНЦПД) та Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку USAID Ukraine – USAID Україна, та у партнерстві з БФ Твоя опора.