Нардеп пропонує заборонити рекламу алкоголю

October 3, 2018

1 жовтня 2018 року у Верховній Раді було зареєстровано Проект Закону “Про внесення змін до Закону України “Про рекламу” щодо заборони реклами алкогольних напоїв” (Проект №9147, н.д. Дмитро Шпенов).

Депутат пропонує заборонити в рекламі розповсюджувати інформацію щодо алкогольних напоїв, а також інформацію щодо торгових марок тощо, під якими випускаються алкогольні напої. Виняток становитиме реклама на спеціальних заходах алкогольних напоїв.

Крім того, проект закріплює в ЗУ “Про рекламу” норму, яка також забороняє будь-яку рекламу та стимулювання продажу тютюнових виробів, посилаючись на ЗУ “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення” (ст. 16, 14, 1).

У той же час, в Парламенті очікує розгляду Проект Закону “Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо посилення законодавчих вимог до реклами алкогольних напоїв та тютюнових виробів)” (проект №8215, н.д. Юрій Тимошенко), який коригує чинні вимоги до реклами алкоголю. Зокрема, автор пропонує додати положення про те, що така реклама не повинна створювати враження, що «вживання алкоголю і паління сприяють кращій самореалізації, прояву фізичних чи особистісних якостей, зникненню комплексів», а також знаки таких товарів та послуг не повинні містити «зображення історичних осіб, військових формувань, етносів, історичних подій та символів, з якими асоціюється Україна».

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64714.