НАЗК відкриє коди ЄДРПОУ в електронних деклараціях

January 12, 2017

Національне агентство з питань запобігання корупції (далі – НАЗК) планує відкрити у Єдиному державному реєстрі електронних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, коди ЄДРПОУ усіх юридичних осіб.

Про прийняте рішення НАЗК повідомило у відповідь на звернення Центру демократії та верховенства права.

Так, на сьогодні у Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – Реєстр) не відображено ідентифікаційні коди юридичних осіб в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (далі – коди ЄДРПОУ).

У своєму зверненні ЦЕДЕМ наголошував, що згідно із законодавством доступ до електронних декларацій є відкритим, окрім відомостей, зазначених у статті 47 Закону України «Про запобігання корупції», а саме: відомостей щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України, місця проживання, дати народження фізичних осіб, щодо яких зазначається інформація в декларації, місцезнаходження об’єктів, які наводяться в декларації).

При цьому варто звернути увагу на відмінність понять «реєстраційний номер облікової картки платника податків», що стосується виключно фізичних осіб, та «ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України», що відноситься тільки до юридичних осіб.

Відповідно до статті 47 Закону України «Про запобігання корупції» інформацією з обмеженим доступом, що не підлягає відображенню у відкритому доступі, є інформація про реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичних осіб, а не код ЄДРПОУ.

Більше того, код ЄДРПОУ відповідно до чинного законодавства є інформацією, доступ до якої не може бути обмежено. Такі відомості містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, що оприлюднюється у формі відкритих даних (відповідно до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, що затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. № 835). А отже, коди ЄДРПОУ віднесено до інформації, яка не підлягає обмеженню в доступі, а тому ця інформація повинна бути оприлюднена у Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

В результаті розгляду звернення ЦЕДЕМ, НАЗК уже направило відповідне доручення щодо усунення виявлених технічних недоліків Реєстру до ДП «Українські спеціальні системи», яке є адміністратором Реєстру.

Ми обов’язково повідомимо Вас про результат.

Звернення ЦЕДЕМ

Відповідь НАЗК