Нові тютюнові вироби тепер в законі, але не всі

December 2, 2020

Верховна Рада України 2 грудня 2020 року 309 голосами “за” прийняла у другому читанні і в цілому проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері продажу дітям електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах №3628.

Зауважимо, що до ІІ читання законопроект був суттєво доопрацьований у Комітеті  з питань фінансів, податкової та митної політики.

Зокрема, додані визначення пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння (IQOS, glo) та  тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням (сигаретки –- хітси/стіки для систем IQOS, glo). Внесені зміни забороняють продаж цих виробів неповнолітнім, але, на жаль, не стосуються заборони їх реклами та спонсорства. 

Юрист проєкту “Київ без тютюнового диму” (ЦЕДЕМ) Гліб Колесов зазначає, що законодавче визначення “пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння” має вагомий недолік. У терміні фактично міститься рекламний лозунг однієї з тютюнових компаній, яка наголошує, що їх пристрої “безпечніші”, бо тютюн в них “нагрівається, а не згоряє”.

Занепокоєння також викликають прикінцеві положення законопроекту, де зазначено про відстрочку на 18 місяців (до липня 2022) для набрання чинності поняття “ТВЕН”. Фактично, такі вироби ще півтора роки будуть продаватися без належного контролю за їх реалізацією неповнолітнім.

Із позитивних сторін слід відмітити внесення змін до статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

  • Запровадження адміністративної відповідальності за порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пристроями для споживання тютюнових виборів без їх згоряння та посилення відповідальності за продаж підакцизних товарів, шляхом збільшення штрафів до 6800-13600 грн. Раніше такий штраф складав 1700-6800 грн;
  • Збільшення штрафів за торгівлю пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, з рук з 3400-10200 грн  до 6800-13600 грн;
  • Збільшення штрафів за повторно вчинені дії, передбачені частиною першою чи третьою статті 156 з 10200-17000 грн до 13600-23800 грн з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі.

Нагадуємо, що у Верховній Раді України зареєстрований комплексний антитютюновий проєкт Закону №4358, який покликаний значно поліпшити законодавство України про обіг всіх без винятку тютюнових виробів. Зокрема заборонити рекламу і спонсорство електронних сигарет та рідин до них, тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) та електронних пристроїв для куріння ( IQOS/glo); продаж особам до 21 віку всіх без виключення тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них, ТВЕН та електронних пристроїв для куріння ( IQOS/glo).