В Україні обрали кандидатів до міжнародного моніторингового органу з доступу до публічної інформації

August 10, 2021

23 липня 2021 року відбулось засідання постійної конкурсної комісії при Міністерстві культури та інформаційної політики України з добору кандидатів, що висуваються до Групи спеціалістів з доступу до офіційних документів, де було обрано двух кандидатів від України. 

Як повідомлялось раніше, наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 09 липня 2021 р. № 507 було оголошено добір кандидатів, що висуваються до Групи спеціалістів з доступу до офіційних документів. 

Основним завданням групи спеціалістів з доступу до публічної інформації, відповідно до Конвенції Тромсе, буде оцінка реалізації її положень, а також звітування про законодавчі та інші заходи, які здійснюють держави-підписанти Конвенції у частині її імплементації. 

Враховуючи високу відповідальність, Конвенція встановила такі вимоги до кандидатів: вони обираються з-поміж доброчесних, незалежних та неупереджених експертів, відомих своєю визнаною компетентністю у сфері доступу до офіційних документів.

Тож за результатами конкурсу, переможцями було визнано Тетяну Олексіюк, адвокатку, консультантку Ради Європи, експертку з доступу до інформації та права на свободу вираження поглядів та Ігоря Розкладая, заступника директора та головного експерта з медійного права Центру демократії та верховенства права.