Опори ментора: які навички потрібні та з чого почати роботу

May 3, 2022

Ментори Програми 3.0 дізналися про опори, потрібні для того, щоб у співпраці з менті досягнути спільного результату, а також про особисті навички, важливі в цьому процесі. 

Організаційний коуч, тренерка Вікторія Мришук продовжила розповідати менторам про особливості менторингу та ділитися інструментами для роботи. 

Зокрема, вона нагадала, що взаємодія ментора та менті складається з 4 етапів: 

  1. винайдення карти: оцінка реальності та потенціалу;
  2. винайдення та узгодження маршруту: мети та шляху;
  3. розвиток здібностей менті та потенціалу організації;
  4. паузи для моніторингу та коригувань.

Учасники та учасниці зустрічі обговорили трудності, які, на їх думку, можуть виникати на кожному з цих етапів. У додаткових матеріалах тренерка запропонувала варіанти рішень, які можуть мінімізувати поширені ризики.

За словами пані Вікторії, для початку роботи з менті важливе контрактування: «Контрактування забезпечує ясність в тому, що має відбуватися, які в нас є ролі та очікування, якої поведінки ми очікуємо від інших».

Серед порад тренерки – бути максимально конкретними, уникати надмірного узагальнення та звернути увагу на контрактування (чіткі попередні домовленості)

«Дуже важлива навичка ментора, окрім конкретизації, – співвідносити, скільки є ресурсу, який у є інструмент і що я можу взяти в роботу з менті», – додала Вікторія Мрищук.

Експертка радить менторам та менторкам використовувати у роботі інструмент «Скарга – бажання – рішення». Це набір чітких питань, що допомагає уточнити потреби менті, уточнити запит та узгодити свою роль в цьому процесі.

Нагадаємо, 23 лютого офіційно стартувала Менторська програма 3.0 для підсилення адвокаційних та інших спроможностей організацій громадянського суспільства. 12 організацій з різних куточків України перейматимуть досвід у менторів для розвитку спроможностей у сфері адвокації, інклюзивного розвитку, гендеру та фінансової сталості. 

Менторська програма 3.0 впроваджується в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).