Волонтерять, рятують, інформують: як організації “Платформи за правові реформи для ОГС” наближають перемогу України

May 12, 2022

Повномасштабна війна з Російською Федерацією стала великим викликом для українського суспільства. Відкрите вторгнення росіян перекреслило усі попередні плани та проєкти як громадян, так і громадських організацій. Попри це, українські організації громадянського суспільства (ОГС) почали швидко адаптувати свою діяльність, щоб посісти свою роль у загальній роботі на перемогу України. 

Окрім того, що в межах Платформи ведеться більше 10 адвокаційних кампаній заради змін, передбачених Картою правових реформ для ОГС, співініціатори Платформи за правові реформи для ОГС стали одними зі справжніх лідерів у допомозі волонтерам, ВПО, військовим та мирним мешканцям. Важливо відзначити, що організації весь цей час працюють в умовах, коли деякі члени команд перебувають у лавах ЗСУ, ТрО, Нацгвардії, а інші значну частину часу приділяють волонтерській діяльності для підтримки обороноздатності країни. 

Читайте, чим саме нині займаються окремі співорганізатори Платформи та як вони лишаються корисними для України в умовах війни. 

Ви можете фінансово підтримати організації або долучитися до їхніх активностей під час війни у способи, зазначені на їхніх сайтах.

ІСАР Єднання

https://www.facebook.com/isar.ednannia

Організація проводить грантові конкурси швидкої підтримки для організацій громадянського суспільства, інформує їх щодо податкових питань, які виникають під час війни, проводить мобілізацію міжнародних партнерів задля фінансової допомоги Україні. Окремим напрямом роботи є організаційний розвиток ОГС, для цього щомісяця надаються гранти з оргрозвитку для громадських та благодійних організацій та проводяться навчальні вебінари на різні теми з оргрозвитку (фандрейзинг, менеджмент, публічні комунікації тощо).

УНЦПД

https://www.facebook.com/UCIPR

УНЦПД здійснює моніторинг та правову оцінку законодавчих змін, що впливають на діяльність ОГС в умовах воєнного стану. Після консультацій зі стейкхолдерами, розробляє проекти нормативно-правових актів для покращення правового середовища діяльності громадського сектору. Організація розвиває податкові стимули благодійної діяльності, інструменти громадської участі у виробленні рішень, розширює доступ до публічних коштів та покращує реєстраційні процедури для ОГС. Для підвищення обізнаності ОГС про нове законодавство публікує юридичні роз’яснення, інформує про важливі зміни податкової системи та правил ввезення гуманітарної допомоги. 

Організація забезпечує постійну “гарячу лінію” для громадського сектору і консультує з питань реєстрації ГО/БО, отримання ознак неприбутковості, декларування гуманітарної допомоги, оподаткування ГО і благодійної діяльності, звітування та механізмів взаємодії з органами влади у воєнний час. У партнерстві з “Українським народним домом” у Чернівцях створила “антикризовий хаб”, який надає прихисток, технічну та організаційну підтримку, юридичну допомогу громадським організаціям, що евакуювалися з місць бойових дій.

Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ)

https://www.facebook.com/CEDEMUA

ЦЕДЕМ надає аналітику й роз’яснення щодо актуальних юридичних питань в Україні та щодо процесів у міжнародних судах, що супроводжують війну в Україні. Публікує інформацію про важливі оновлення у правовій сфері в Україні та безпекові поради для активістів, волонтерів та лідерів ОГС, надає правові консультації ОГС та ініціативним групам про особливості реєстрації громадських чи благодійних об’єднань. ЦЕДЕМ провів низку воркшопів з метою протидії вигоранню лідерів ОГС та волонтерів в умовах війни, а також серію тренінгів з фізичної, кібер- та психологічної безпеки активістів. Здійснює розробку та адвокацію нормативно-правових актів, серед іншого, щодо запровадження механізму відсоткового відрахування та підтримки волонтерства. ЦЕДЕМ також надає юридичну та інформаційну підтримку медіа в умовах війни.

КОНСОРЦІУМ трьох організацій 

https://www.facebook.com/UkraineCivilSociety

ІСАР Єднання, УНЦПД, та ЦЕДЕМ у співпраці зі стейкхолдерами розробляє проєкти нормативно-правових актів, що покращують правове середовище для ОГС. Консорціум супроводжує виконання Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 рр та бере участь у робочих групах СКМУ. 

Карітас Україна

https://www.facebook.com/caritasukraine

У фокусі діяльності організації: гуманітарна допомога постраждалим від війни українцям. Організація доставляє гуманітарні вантажі від організацій Карітас в інших державах. Надає психологічну підтримку внутрішньо переміщеним особам, забезпечує їх продуктами харчування, засобами гігієни, медикаментами, предметами першої необхідності. За підрахунками Карітасу України, станом на 8 травня організація допомогла понад 890 тисячам людей.

Центр прав людини ZMINA

https://www.facebook.com/zmina.ua

Документує та висвітлює воєнні злочини, насильницькі зникнення активістів, вчинені в ході російської збройної агресії. Готує та публікує інструкції та матеріали, що можуть допомогти громадянам убезпечити себе від окупантів. Бере активну участь у діяльності коаліції з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”.

ГО “Жіночий антикорупційний рух”

https://www.facebook.com/ngo.zhar.ukraine/

Повідомляє про важливі події на Хмельниччині, бере участь у блокуванні російських акаунтів та каналів комунікації. Команда долучається до волонтерських спільнот та допомагає їм. Наразі запускають також гуманітарний напрям роботи. 

Пласт – НСОУ

https://www.facebook.com/PlastUA/

Продовжує участь у підготовці нормативно-правових актів у сфері волонтерства. Доставляє військовим медикаменти та спорядження. Допомагає учасникам та учасницям “Пласту”: організовує допомогу для поранених та тих, хто воює. Розгорнув широку мережу волонтерських штабів. Запустив фандрейзингову кампанію для підтримки двох тисяч українських військових. 

Спільно з іншими організаціями створили “Гуманітарне об’єднання для України”, яке надає медичну та психологічну допомогу людям у Херсонській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях. Близько 400 волонтерів/ок вихованців/ок Пласту воюють у складі Сил оборони України, тому Пласт адресно і під замовлення доставляє спорядження пластунам/кам та членам їхніх підрозділів, а також постачає спорядження в десятки гуманітарних штабів в Україні та ЄС.

Одеський інститут соціальних технологій

https://oistkp.blogspot.com/

У співпраці з іншими організаціями Інститут проводить моніторинг та визначає на території Одеської області людей, які найбільше потребують допомоги в умовах війни. Протягом двох місяців надано допомогу для близько 170 людей на суму понад 300 тисяч гривень. Крім того, члени організації займаються організацією гуманітарної допомоги переселенцям та іншим категоріям, постраждалим від війни.

Українська Гельсінська спілка з прав людини

https://www.facebook.com/Ugspl

УГСП є співорганізаторкою коаліції «Глобальна ініціатива “Розірвати коло безкарності за воєнні злочини Росії” (стисла назва “Трибунал для Путіна”), а також бере участь у роботі коаліції з документування воєнних злочинів: “Україна. П’ята ранку/Ukraine 5 AM Coalition”. Надає безоплатну юридичну допомогу постраждалим від порушень прав людини через мережу громадських приймалень по всій країні, яких вже більше 20. Здійснює просвітницьку кампанію з поширення знань щодо міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини. Здійснює загальний моніторинг ситуації з правами людини та просуває їх у суспільстві. 

Українська Волонтерська Служба

https://www.facebook.com/UkrainianVolunteerService

Займається координацією різних волонтерів: збирає базу автоволонтерів, перевірених постачальників спорядження. УВС надає інформацію про “зелені коридори”, організовує розвезення продуктової допомоги. Збирає благодійні внески, які спрямовують на гуманітарну допомогу й допомогу військовим. Запустила конкурс міні-грантів для адресної допомоги волонтерам. 

Створили телеграм-бот @VolunteersHotlineBot, щоб налагодити співпрацю між тими, хто потребує допомоги й тими, хто може її надати.

Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ

https://www.facebook.com/rpr.ua

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року Коаліція РПР переформатувала свою роботу та зосередилася на таких напрямах:

1) Організація гуманітарної допомоги (підтримка Мережі регіональних коаліцій-партнерів в отриманні ресурсів від великих донорських організацій).

2) Українська комунікація (через сайт Коаліції РПР, ФБ, твіттер) – донесення важливої інформації та мотиваційних меседжів у період воєнного стану.

3) Міжнародна комунікація, включно із заходами Transatlantic Task Force for Ukraine – донесення для іноземних партнерів України важливих тез щодо необхідної підтримки (через публікації та заходи з українськими та іноземними високопосадовцями).

4) Організація екстреного навчання психологів та психотерапевтів методам подолання травми, стресу та надання екстреної психологічної допомоги людям у стані шоку.

Центр політико-правових реформ

https://www.facebook.com/pravo.org.ua

Продовжує виконувати всі проєкти, які мав на початок вторгнення агресора 24 лютого. Надає роз’яснення з юридичних питань, що можуть виникнути у громадян під час війни. Проводить моніторинг поточних законопроєктів, розробляє пропозиції щодо державної політики з питань ВПО та інших політик. 

З кінця квітня веде переговори щодо нових проєктів і досліджень, пов’язаних з розробкою державної політики в нових умовах війни та післявоєнної відбудови. Частина цих проєктів Центр виконуватиме на волонтерських засадах.

Міжнародний фонд “Відродження”

https://www.facebook.com/irf.ukraine

“Міжнародний фонд “Відродження” наразі найбільше зосереджується на підтримці волонтерських спільнот, а також на наданні гуманітарної допомоги, як через локальні ініціативи, так і напряму закуповуючи допомогу для лікарень, шелтерів тощо.

Фонд збирає та систематизує докази воєнних злочинів, які вчиняє Російська Федерація, допомагає журналістам та волонтерським групам, які протидіють ворожій пропаганді. Також організація надає підтримку, сприяючи безпеці для громадських організацій, волонтерів та активістів.

Центр Громадянських Свобод

https://www.facebook.com/ccl.org.ua

Надає поради й інформаційну підтримку щодо документування воєнних злочинів. Працює над створенням, поширенням заяв до міжнародних спільнот та представників української влади стосовно війни в Україні, забезпечує збір підписів під ними та відправку адресатам.

Документує воєнні злочини та працює із різними структурами в ООН, Раді Європи, ОБСЄ, ЄС та Міжнародному кримінальному суді для притягнення винних до відповідальності. Координує роботу ініціативи Євромайдан SOS, яка об’єднала кілька сотень волонтерів для збору свідчень та інших фактів порушень прав людини, консультування людей щодо різних потреб під час війни, здійснення міжнародної адвокації та інформаційної роботи.

Детальніше: https://ccl.org.ua/ Контактна пошта: ccl.org.ua@gmail.com.

Детектор медіа

https://www.facebook.com/DetectorMedia/

Організація розвінчує російські фейки та дезінформацію щодо війни, складає найбільш вичерпну в Україні базу даних зі спростуванням дезінформації та виробляє текстові, аудіо та відеоматеріали для різних аудиторій. Також Детектор медіа моніторить та аналізує все, що відбувається у медійному просторі України під час війни, докладає зусиль для налагодження діалогу влади, суспільства та медійної спільноти, розповідає про корисні для громадян медійні проекти тощо.

КримSOS

https://www.facebook.com/KRYM.SOS

Публікує новини, пов’язані з війною та гуманітарною ситуацією в Україні. Створив гарячу лінію з юридичної допомоги для людей, які постраждали від війни. Надає допомогу волонтерам та ВПО, публікує історії волонтерів. 

КримSOS започаткував проєкт з інтерв’ювання внутрішньо переміщених осіб.

Цей матеріал підготовлений в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.