Стартував перший навчальний модуль для менті в межах Менторської програми 3.0

May 30, 2022

Цього тижня учасники та учасниці Менторської програми 3.0 дізналися про те, як якісно формулювати проблеми для подальшого вирішення, а також які інструменти використовувати для локальних досліджень у громаді.

«Якщо проблема стосується тільки нас, то від її рішення нічого не зміниться. Чим більшої кількості людей вона буде стосуватися, тим більше підтримки у реалізації ви можете отримати», – розповіла Олена Матвійчук, експертка з організаційного розвитку, на початку навчання.

За її підтримки у групових вправах менті вчилися тестувати сформульовані проблеми, обговорили цільові аудиторії та важливість визначення їхніх потреб для розробки кінцевого продукту.

«Продукт – вимірюваний результат, який можна побачити. Продукт у короткотерміновій перспективі вирішує проблему, у довгостроковій – задовольняє потребу», – зауважила Олена Матвійчук.

Наступним кроком стала зустріч менті з Анастасію Прокопенко, виконавчою директоркою ГО «Точка доступу». Експертка поділилася практичними інструментами, які допомагають досліджувати думки мешканців громади. Вона розповіла також, на що важливо звернути увагу при використанні цих інструментів, аби результати дослідження були максимально корисними для подальшого розв’язання проблеми.

Серед таких інструментів – дослідницька прогулянка, «Подобається – не подобається» (прогулянка з фотоапаратом), висячі питання, мапування, моделювання.

Учасники та учасниці навчання також дізналися, коли та з якою метою використовують метод «Дерево проблем», а також як правильно формулювати питання, щоб отримані результати дослідження були правдивими та корисними для роботи.

Навички та знання, які отримали цього тижня менті, будуть корисними для реалізації ідей, над котрими вони вже почали працювати в межах Менторської програми 3.0.

У продовженні першого навчального модуля учасники та учасниці Менторської спільноти дізнаються про особливості адвокації та отримають навички використання інклюзивного й гендерного підходів для діяльності організацій та розв’язання локальних проблем.

Менторська програма 3.0 впроваджується в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.