ОГС передали свої пропозиції до плану післявоєнного відновлення України

August 31, 2022

26 серпня експерти ЦЕДЕМ, ІСАР Єднання, УНЦПД, учасники Платформи за правові реформи для ОГС та інші представники громадянського суспільства взяли участь у презентації та обговоренні пропозицій до Плану заходів з післявоєнного відновлення та розвитку України від організацій громадянського суспільства.

Представники ОГС підготували пропозиції в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”. Основою для них стали положення Карти правових реформ для ОГС та Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства України, які пріоритетно втілити в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення країни. Під час підготовки цих пропозицій використовували напрацювання експертів та експерток Платформи за правові реформи для ОГС.

Ці напрацювання вони передали Національній раді з відновлення України від наслідків війни – спеціальному органу, який створив Президент України 21 квітня своїм указом. У рамках цієї ради, 24 робочі групи розробили план заходів з післявоєнного відновлення та розвитку України. Він містить пропозиції щодо пріоритетних реформ та стратегічних ініціатив, а також проєктів нормативно-правових актів, які потрібно прийняти і втілити для ефективної роботи та відновлення України у воєнний і післявоєнний періоди. 

Повний їх перелік міститься за посиланням.

Серед іншого експерти організацій громадянського суспільства запропонували Національній раді ініціювати комплексну безпекову стратегію. Вона має включати модернізацію військово-промислового комплексу, захист цивільного населення, міжнародну безпеку тощо. Також слід створити відповідну робочу групу, яка працюватиме в межах Національної ради з відновлення України від наслідків війни

Сформовані пропозиції до проєктів таких розділів Плану заходів з післявоєнного відновлення та розвитку України:

  1. Повернення громадян, які тимчасово переміщені, зокрема за кордон та їх інтеграції в суспільно-економічне життя держави:
  1. Функціонування фінансової системи, її реформування та розвитку:
  1. Державного управління:
  1. Діджиталізації:
  1. Молоді та спорту:
  1. Соціального захисту:
  1. Права людини.

 

З текстом консолідованих пропозицій від ОГС можна ознайомитися за посиланням. Цей документ був направлений до Ради Національної ради з відновлення України від наслідків війни

Закликаємо всі Українські ОГС направити ці або свої пропозиції до 1 вересня 2022 на адресу uarecoveryplan@gmail.com.

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується IСАР Єднання у консорціумі з Українським центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.