У ВРУ зареєстрували проект Закону про ратифікацію Конвенції про доступ до офіційних документів

February 3, 2020

31 січня 2020 року у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (№ 0032), поданий Президентом.

Нагадаємо, що Україна підписала Конвенцію 12 квітня 2018 року, втім тоді парламент провалив голосування і тому вона не була ратифікованою. Конвенція про доступ до офіційних документів – перший міжнародний документ обов’язкової дії, який закріплює механізм захисту права на доступ до інформації. Ця Конвенція набуде чинності для держав-підписантів після її остаточної ратифікації Україною.

На сьогодні її підписали 17 країн, проте з них лише 9 (Норвегія, Швеція, Угорщина, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Литва, Фінляндія, Естонія та Молдова) ратифікували цей документ. Таким чином, для того, щоб Конвенція набула чинності необхідна лише одна ратифікація і в України є всі шанси стати цією десятою країною, що виведе сферу доступу до публічної інформації на новий, міжнародний рівень.

Парламент нового скликання зробив перший крок  на шляху до ратифікації 11 вересня 2019 року: Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики ініціював процес ратифікації документа.

9 грудня 2019 року Міністерство юстиції України за погодженням інших центральних органів виконавчої влади підготувало пропозиції щодо ратифікації Конвенції та передало їх до Міністерства закордонних справ.

16 грудня 2019 року на експертному обговоренню “Ратифікація Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів – нова сторінка у сфері доступу до інформації для України та світу” ЦЕДЕМ разом із партнерами закликали Міністерство закордонних справ України якнайшвидше внести необхідні документи щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів на підпис Президенту України, а Президента – подати до Верховної Ради України законопроект про ратифікацію цього міжнародного документу для подальшого голосування парламенту.

Після цього, 17 січня 2020 року Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові на своєму засіданні винесла рішення про підтримку ратифікації вказаної Конвенції. 

Таким чином, адвокація громадського сектору та постійна співпраця з відповідними органами влади, вже принесли свій результат – Президент подав до ВРУ проект Закону про ратифікацію. Наразі останній крок залишається за парламентом – в разі прийняття цього Закону більшістю голосів Конвенція набуде чинності, не тільки для України, а й для всіх країн-підписантів.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68023

Читайте також: http://cedem.org.ua/news/ukrayina-pidpysala-konventsiyu-pro-dostup-do-ofitsijnyh-dokumentiv/