Рік чинності конвенції Тромсе в Україні

December 1, 2021

Рік тому, 1 грудня 2020 року в Україні набула чинності Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів (Конвенція Тромсе), яка заохочує сторони країн-підписантів розширювати права доступу до офіційних документів (не послаблюючи чинні норми і положення національного законодавства) та запускає міжнародний моніторинговий механізм, який може суттєво зменшити кількість порушень права на доступ до публічної інформації.

Як повідомлялося раніше, 29 листопада 2021 року у м. Страсбург, відбулось перше засідання Консультації Сторін, за результатами якого було обрано голів Консультації Сторін: Rasmus Lumi (Естонія) – голова органу, та Ганну Красноступ (Україна) – заступниця голови. 

Однак, у рішенні Консультації Сторін повідомляється, що вибори членів Групи спеціалістів з доступу до офіційних документів Ради Європи перенесені через недостатньо сформований список кандидатів від країн-підписантів Конвенції. Консультація Сторін закликала відповідні Сторони завершити подання кандидатур до 31 січня 2022 року включно, щоб забезпечити обрання та функціонування міжнародного моніторингового механізму.  

Попри те, з нагоди річниці набуття чинності в України Конвенції Тромсе ЦЕДЕМ розробив короткий тест на знання права на інформацію, адже ми вважаємо його одним із фундаментальних прав людини, а вміння володіти інструментом запиту на публічну інформацію може відкрити майже будь-які державні документи.  

Тож користуючись святковою нагодою, давайте перевіримо Ваш рівень запитувача інформації? Переходьте за посиланням та випробуйте себе.