Ухвалення закону про медіа є великим прогресом, – Ігор Розкладай на National Media Talk

October 30, 2023

12 та 13 жовтня 2023 року відбувся National Media Talk 2023. Цей захід об’єднує медійну спільноту для діалогу про ключові події, виклики індустрії, журналістику в умовах війни, зміни на ринку та інші тренди.

Ігор Розкладай, заступник директорки та головний медійний юрист ЦЕДЕМ, став одним зі спікерів дискусії “Медіареформа: стан реалізації та перспективи”, котра відбувалася у другий день.

Зокрема, він розповів про Закон “Про медіа”. “Завдання, яке стояло перед законом “Про медіа” це зробити перший крок. Трансформувати сферу, ввести хоч якийсь публічний контроль над локальними медіа”, наголосив він.

Експерт пояснив, що лишається ще дві теми, які потребують серйозної дискусії. Одна з них питання каналу “Рада”, адже закон передбачає, що мають бути розроблені зміни до законодавства про парламентське мовлення. Друга тема іномовлення.

“Я, наприклад, дуже скептичний щодо такого формату. Тобто я не проти, щоб ми поширювали контент про себе, але я сумніваюсь, що глядач CNN чи ВВС буде дивитися український канал, яким би він не був класним, бо люди консервативні та ліниві”, – прокоментував Ігор Розкладай.

За його словами, саме ухвалення закону “Про медіа” є величезним прогресом. Однак його потрібно вдосконалювати, бо технології змінюються на льоту. “Третє – це те, що відбулася історична спадковість, відбулася взаємодія між різними гравцями, які могли спокійно сісти і працювати над нормами. Мінус закону – це його обсяг і це, насправді, діагноз нашого суспільства. Чим більший закон, чим більша його деталізація, тим суспільству треба більше працювати над довірою, відповідальністю і здоровим глуздом”, – підсумував експерт.

Нагадаємо, Ігор Розкладай є одним з розробників законопроєкту “Про медіа”. Детальніше про новели закону читайте за посиланням.