Заохочуємо представників громадянського суспільства долучатися до регіональних обговорень проєкту Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2025 рр.

October 12, 2020

Запрошуємо колег з організацій громадянського суспільства долучатися до регіональних обговорень проєкту Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2025 рр., які організовують Секретаріат Кабінету Міністрів України та Офіс координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Шість регіональних обговорень стали наступним етапом розробки Національної стратегії та проводяться з метою якомога ширше долучити представників регіональних ОГС, органів виконавчої влади на місцях та місцевого самоврядування до надання пропозицій до тексту Стратегії.

9 жовтня та 12 жовтня відбулися перші два обговорення, на яких експерти з регіонів висунули важливі пропозиції до проєкту Стратегії:

  • Не сприяти розширенню загальнодоступної інформації про ОГС (статут, звіти про діяльність, фінансові звіти), оскільки це може стати приводом для впровадження додаткової обов’язкової звітності для організацій громадянського суспільства та дискримінувати їх порівняно з іншими юридичними особами.
  • Відхилити пропозицію, що стосується впровадження поняття “організації суспільної користі” у проєкті Стратегії, оскільки відсутність нових фінансових інструментів підтримки та розуміння, що мається на увазі під цим поняттям може спричинити розбіжності у тому, як держава може їх системно підтримувати, та суперечності між самими організаціями.
  • Запроваджувати базові стандарти для ОГС виключно в рамках державного фінансування таких організацій і за сприяння самого громадського сектору виробити ці стандарти, щоб не створювати обтяжень для організацій у інших сферах їх діяльності.

До усіх регіональних обговорень проєкту Стратегії долучаються експерти консорціуму Центру демократії, УНЦПД та ІСАР Єднання в рамках проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства в Україні”. Також ми закликаємо долучатися колег учасників розробки Карти правових реформ для громадянського суспільства до регіональних обговорень проєкту Стратегії для відстоювання позицій, важливих для громадського сектору.

Більшість пропозицій для покращення правового середовища та розвитку ОГС, що зафіксовані у Карті правових реформ (http://bit.ly/LegalRoadmapCSOs) вже лягли у проєкт Національної стратегії, водночас важливо забезпечити максимально інклюзивний процес подальшого обговорення її проєкту та включення усіх важливих позицій сектору задля його подальшого розвитку та прагнення самозарадності.

Для того, щоб долучитися до регіональних обговорень, реєструйтеся на відповідну подію.

  • 16 жовтня 2020 року за участі представників організацій громадянського суспільства, науковців, експертів із Донецької, Вінницької, Тернопільської та Полтавської областей (реєстрація учасників здійснюється до 12 жовтня 2020 року включно за посиланням: https://forms.gle/sED4qaiboyoWiarXA);
  • 19 жовтня 2020 року за участі представників організацій громадянського суспільства, науковців, експертів із Херсонської, Львівської, Кіровоградської та Харківської областей (реєстрація учасників здійснюється до 14 жовтня 2020 року включно за посиланням: https://forms.gle/LcxovtkmVDS534ze7);
  • 23 жовтня 2020 року за участі представників організацій громадянського суспільства, науковців, експертів із Черкаської, Волинської, Луганської та Чернігівської областей (реєстрація учасників здійснюється до 19 жовтня 2020 року включно за посиланням: https://forms.gle/XonjvZmd2bQmvmzX6).
  • 30 жовтня 2020 року за участі представників організацій громадянського суспільства, науковців, експертів із Закарпатської, Запорізької, Рівненської, Київської областей та м. Києва (реєстрація учасників здійснюється до 24 жовтня 2020 року включно за посиланням: https://forms.gle/6PbnRRmhkWnBZ1Ht7);

Якщо подія для вашої області вже відбулася, ви можете реєструватися на будь-яку зручну для вас дату та отримавши підтвердження, брати участь у обговореннях.

Проєкт Національної стратегії знаходиться за посиланням: https://bit.ly/30JJ4nN і до нього можна подавати пропозиції до 30 жовтня 2020 року

За додатковою інформацією та деталями, звертайтеся до Анни Леонтьєвої за тел.: (044) 256-62-28, (067) 593-51-31, та ел.поштою leonteva@kmu.gov.ua, або до Анастасії Шовкопляс ел.поштою: anastasiia.shovkoplias@osce.org.

Посилання на подію у FB: https://www.facebook.com/events/1162540917450381/.

Щодо інформації про Карту правових реформ та долучення до Коаліції ОГС на підтримку
позитивних змін для сектору, звертайтеся до Валерії Ділик ел. поштою diduk97@gmail.com.

Активна форма для долучення до Коаліції: https://bit.ly/CoalitionCSOs.

Прагнемо разом до самозарадності сектору і об’єднуємося заради позитивних змін!