Суд відхилив позов Андрія Лесика проти ЦЕДЕМ щодо рішення Незалежної медійної ради

July 12, 2019

11 липня 2019 року Шевченківський районний суд міста Києва, розглянувши справу за позовом Андрія Лесика, повністю відмовив у задоволенні позовних вимог.

Активний учасник телешоу на каналі NewsOne, політик Андрій Лесик у лютому 2019 року звернувся до суду. Позивач прагнув визнати оцінки експертів НМР недостовірними та спростування інформації, поширеної у висновку Незалежної медійної ради. У ньому йшлося про те, що Лесик висловлював в ефірах мову ворожнечі і виправдовував державу-агресора. Зокрема, НМР оцінила вислови Андрія Лесика, голови харківської територіальної ради руху Віктора Медведчука “Український вибір”, в передачі Live як такі, що закріплювали назву війни на Донбасі як братовбивчу війну, що звучало у контексті відсутності будь-якого поступу з української сторони щодо врегулювання війни мирним шляхом. 

Відповідачами у справі Андрій Лесик зазначив Центр демократії та верховенства права, голову Незалежної медійної ради (НМР) Наталію Лігачову та секретаря НМР і співзасновника ЦЕДЕМ Ігоря Розкладая.

Позов проти Центру демократії та верховенства політики подали, адже доменне ім’я Незалежної медійної ради зареєстровано на ЦЕДЕМ, ініціатора та співзасновника створення цього медійного органу саморегуляції.

Після висновку НМР, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оштрафувати телеканал NewsOne (ТОВ «Новини 24 години») на 96 тис. 530 грн. 

Рішення поки не набрало законної сили, оскільки позивач має право протягом 30 днів його оскаржити в апеляційному порядку. 

Повний текст рішення суду буде оприлюднений до 21 липня.