Натхнення й навички – для реалізації мрій та адвокаційних планів: підсумки табору для Менторської спільноти

July 26, 2022

Протягом трьох днів учасники/ці Менторської спільноти відновлювали сили, здобували нові навички та обмінювалися досвідом задля впровадження ефективних змін як у своїх громадах, так й у своїх організаціях.

Тематичний табір зібрав випускників і випускниць попередніх Програм, представників і представниць організації-менті Менторської 3.0, а також менторів і менторок Програми.

Перший день учасники та учасниці Менторської Програми 3.0, а також випускники попередніх Програм присвятили знайомству та обговоренню очікувань. Представників та представниць організацій-менті привітали Тетяна Сіра з USAID Ukraine, виконавчий директор ІСАР Єднання Володимир Шейгус, координаторка проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» Центру демократії та верховенства права Анна Ісічко та координаторка Менторської програми Олена Матвійчук.

Протягом двох наступних днів учасники та учасниці посилювали навички адвокації та організаційного розвитку й обговорювали власний досвід роботи під час тренінгів, воркшопів і тематичних дискусій.

За відгуками учасників та учасниць, воркшоп «Ментор_Ментал_Хелп» від Оксани Мусієнко, тренерки та менторки двох програм, допоміг стабілізуватися, відчути певну «самозарадність», адже нагадував групу взаємопідтримки.

Людмила Янкіна, тренерка та менторка двох програм, під час воркшопу «Планування роботи з менті: як (НЕ)досягти успіху» поділилася практичними матрицями для роботи. Учасники й учасниці виписали алгоритм контрактування з менті, який надалі може лягти в основу меморандуму.

Важливою для кожної й кожного стала тема безпеки в роботі й поза нею. Олександра Мельник з ЦЕДЕМ провела два тематичні заняття: «Безпека громадських активістів під час роботи та поза нею» та «Особливості фізичної безпеки громадських активістів». Тренерка поділилася інструментами та процедурами, які мають сприяти посиленню безпеки активістів і волонтерів, особливо в умовах воєнного стану.

Як зазначили згодом учасники й учасниці табору, розробка безпекової політики організації хоча б на початковому рівні й створення безпекових інструкцій стало пріоритетним завданням. 

Наталія Климова, менеджерка компонента «Зміцнення інституційної спроможності ОГС» проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», ІСАР «Єднання», розповіла про особливості організаційного розвитку в умовах невизначеності та акцентувала на тому, що важливо враховувати саме зараз.

Про особливості залучення людей до підтримки ініціативи/організації розповіла учасника та учасницям табору менторка Наталія Селюкова.

Випускниця Програми Ярина Танчак з ГО «Академія соціально-економічних ініціатив» поділилася досвідом створення та реалізація програм з підтримки ветеранського бізнесу, а представник організації-менті «Молодь Королівського» Орест Борис розповів про розробку й втілення молодіжної політики у громадах.

Граблі волонтерського руху учасники й учасниці табору обговорили під час презентації та дискусії, яку провела випускниця Програми Оксана Лаже (ГО «Агенція розвитку «Урбаністичне місто»). Ще одна випускниця Менторської програми Анна Прокаєва (Kharkiv Zero Waste) розповіла про діяльність організації в умовах війни під час презентації «Як життя триває та перемагає: реалізація проєктів у містах під вогнем».

«У першу чергу, вразило відчуття спільноти та взаємодії між багатьма учасниками», – так відгукнулися учасники табору про презентацію досвіду організації-менті Асоціації громадських радників України. Під час розповіді представниці АГРУ Олесі Рожнатової присутні могли замислитися й про цінність власних ініціатив та об’єднань для активістів, мешканців громади та країни загалом.

На таборі знайшлося місце й творчості. Під час практичного заняття «Арт-терапія та вигорання: як запобігти», яке провела випускниця Менторської програми Наталія Діда з ГО «Спілка активних жінок «ВУЛИК», учасники й учасниці на собі випробували вплив творчих технік. «Помалювали… Мандала залишиться назавжди, й обов’язково намалюю ще одну, або й не одну», – поділилися враженнями присутні.

Фіналом насиченої програми табору стала інтерактивна дискусія щодо аспектів адвокатування на різних рівнях, яку провів ментор Денис Давиденко з Коаліції РПР. Адже табір Менторської програми завершився, а адвокаційна діяльність організацій-менті триває й виходить на новий рівень. 

Нагадаємо, що з темами, над якими працюють цьогорічні менті, ви можете ознайомитися за посиланням: https://cedem.org.ua/news/temy-dlya-advokatsiyi-menti

Менторська програма 3.0 впроваджується в межах проєкту @Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та @Центр демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.