Проблеми громад, над якими працюватимуть організації-менті: визначені теми для адвокації

July 8, 2022

12 організацій-менті з різних куточків України за підтримки менторів визначилися над проблемами у власних громадах, над розв’язанням яких працюватимуть цього року.

Менторська програма 3.0 офіційно стартувала 23 лютого 2022 року. Повномасштабне вторгнення вплинуло на плани організацій-менті та на їхню спільну роботу з менторами. Змінилися й пріоритети у громадах, де працюють учасники та учасниці цьогорічної Програми.

У червні організації презентували теми, над якими вже працюють.

  1. Громадська організація «Здійсненна Мрія» з м. Новогродівка Донецької обл. розробляють методику аналізу потреб ВПО для подальшого напрацювання концепції інтеграції ВПО в життя громади (менторка – Анастасія Прокопенко, ГО «Точка Доступу»). 
  2. Асоціація громадських радників України сприятимуть врегулюванню діяльності інституту громадських радників в українському законодавстві (ментор – Денис Давиденко, Коаліція РПР).
  3. ГО «Дамо Дітям Рухатись» зі Львова працюватимуть над прийняттям міської програми, яка б дозволила запустити використання парт-конторок у навчальному процесі (менторка – Анна Орловська, ГО «Інститут соціокультурного менеджменту»).
  4. ГО «Потрійна нитка» визначитимуть нагальні інклюзивні потреби та спосіб бути максимально корисними для людей, які цього зараз найбільше потребують (менторка – Ірина Саранча, ГО Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток»).
  5. Фонд Боярської громади з м. Боярка Київської області зосередився на сприянні створенню умов для підтримки локального бізнесу (менторка – Наталія Селюкова, ГО «УкрПростір»).
  6. ГО «Мости над Дніпром» з м. Кам’янське Дніпропетровської області працюватимуть над інтеграцією в життя громади людей, які змушені були поїхати з рідного дому через активні бойові дії (менторка – Альона Луньова, Центр прав людини ZMINA).
  7. ГО «Молодіжна демократична асоціація “ЙОДА”» вивчають специфіку фінансової сталості організації (ментор – В’ячеслав Биков, БФ «Таблеточки»).
  8. ГО «Долучайся і змінюй» сприятимуть розвитку жіночого підприємництва для Коломийської ТГ (менторка – Марія Звягінцева, ГО «Юридична сотня»).
  9. ГО «Майбутнє Коропщини» зараз досліджують, які інструменти громадської участі у громаді дійсно працюють, а які існують лише формально (менторка – Уляна Волошинівська, Західноукраїнський ресурсний центр).
  10. ГО «Молодь Королівського» розвиватимуть молодіжні ради Львівщини (ментор – Дмитро Міцевич, Український Народний Дім у Чернівцях).
  11. ГО «Ми з України» створюватимуть систему надання психологічної допомоги на рівні громади (ментори – Марія Бондаренко та Віктор Шилов, БО «Світло надії»).
  12. ГО «Наше місто – рідний дім» працюватимуть над інформаційною доступністю для людей з інвалідністю та інших груп населення матеріалів, що публікуються на сайті міської ради Ужгорода (менторка – Інга Дуднік, ГО «Територія успіху»).

Перший навчальний модуль для менті вже завершився. Далі представники цих організацій працюватимуть над розробкою та втіленням адвокаційних кампаній, отримуватимуть нові знання з розвитку та сталості діяльності ОГС, а також підтримку від своїх менторів та менторок.

Менторська програма 3.0 впроваджується в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.