Що слід пам’ятати про Telegram – коментар Ігоря Розкладая

February 29, 2024

Дискусії про месенджер Telegram, його ризики та можливу заборону тривають в Україні вже не перший місяць. У коментарі для Суспільного Ігор Розкладай заступник директорки, головний експерт з медійного права та модерації контенту в соціальних мережах, прокоментував ситуацію з Telegram.

“Як мінімум, не слід передавати будь-які чутливі дані через цю мережу. По-друге, завжди дивитися, що ви читаєте. Тобто якщо ви хочете підписатися на якийсь канал, то чи ви розумієте, хто за ним стоїть?”, – наголосив він.

Ігор Розкладай додав, що Telegram є не просто месенджером, адже він має доступ до адресної книги вашого телефону, а це вже початок профайлингу [збору та аналізу даних про людину для складання її “психологічного портрету”]. До того ж, ми не знаємо, де зберігають ваші дані, і це окрема небезпека. Експерт вказав, що він воліє не користуватися Telegram за винятком критичних ситуацій.

Додамо, що Центр демократії та верховенства права запустив проєкт “Telegram Detox”, де пояснює, чому варто відмовитися від цієї платформи або як принаймні користуватися нею безпечно.

За матеріалами Суспільного