Розлучення чи примирення Telegram та України: ЦЕДЕМ провів закриту дискусію

March 22, 2024

Центр демократії та верховенства права спільно із Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки провели закритий захід із представниками державного сектору та громадських організацій щодо питання Telegram та якою є бачення держави, журналістів та ГО щодо загроз, які створює цей російський додаток.

Подія “Розлучення чи примирення Telegram та України: які подальші кроки”, зуміла обʼєднати за одним столом експертів із різних галузей та створила простір для дискусії щодо питання регулювання діяльності Telegram в нашій державі.

Під час події учасникам вдалось обговорити такі питання:

  • Роль Telegram у сучасному інформаційному просторі України
  • Якою має бути роль держави у питанні регулювання Telegram
  • Як потрібно комунікувати ідею відмови  від російського додатку та перехід на безпечніші альтернативи

Учасники обговорювали:

  • Проблеми анонімних каналів та джерел інформації, 
  • Формування стратегії для ведення ефективної контрпропагандистської діяльності, комунікацію із адміністрацією Telegram та чи можливо йти на співпрацю із ними, поступову адаптацію українського законодавства під юридичні стандарти регулювання подібних додатків у ЄС, 
  • Чи варто забороняти використання Telegram для військових (які безпосередньо перебувають на лініях зіткнення) із запровадженням якісної альтернативи.

Варто зазначити, що в окремому фокусі під час події перебувало питання нарощення медіаграмотності в українському суспільстві загалом та серед користувачів Telegram зокрема. Росія інвестує значні суми у ведення інформаційної війни: поширення дезінформації, пропаганди, перекручування фактів тощо. Учасники події погодились, що найбільш важливим та оптимальним варіантом є зміцнення стійкості до ІПСО, фейків тощо та протидія дезінформації. Попри те, що можливості заблокувати або зарегулювати Telegram існують, важливо розуміти, що це лише інструмент, який спрямований на наших людей і прагне підірвати обороноздатність України загалом. Відповідно, зараз, як ніколи раніше, гостро постає питання здатності українців протистояти інформаційним загрозам та вміти розрізняти ворожі наративи, ІПСО тощо.

Підсумовуючи, Telegram – серйозна загроза для України, який має як чимало позитивних факторів, так і чимало очевидних недоліків. Важливо розуміти та наголошувати, що це російський додаток, який знаходиться у власності Павла Дурова – росіянина, який активно співпрацює з владою росії та використовується як засіб для ведення гібридної війни проти України. 

#telegramdetox