Україна може стати прикладом для Європи у ратифікації Конвенції Тромсе

August 25, 2021

Першого грудня 2021 року буде рівно рік набрання чинності Конвенції Тромсе для країн-підписантів. Отже, відповідно до ст. 14 Конвенції, країни у грудні подають групі спеціалістів з доступу до публічної інформації Ради Європи звіт, що містить вичерпну інформацію про правові та інші заходи, вжиті для виконання положень цієї Конвенції.

Україна не просто готова до звітування, але й може поділитися власним досвідом із розробки та функціонування законодавства у сфері доступу до публічної інформації з іншими країнам-підписантами. Про це йшлося під час експертної дискусії, яка відбулась 19 серпня 2021 року. 

Організатором дискусії став Центр демократії та верховенства права, за участі Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства юстиції України, представників Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини та Уповноваженого із захисту державної мови, а також провідних експертів громадського сектору. 

Захід відкрила Джиліан Маккормак, директорка Internews в Україні та керівниця «Медійної програми в Україні», яка розповіла про важливість імплементації Конвенції Тромсе країнами-підписантами. 

Пані Маккормак також навела цікавий приклад досвіду Великобританії у розробці та впровадження закону про доступ до публічної інформації, окресливши історичні переваги та недоліки такого закону, що не перебуває у площині міжнародного права та вдосконалення якого не відбувається, так, як би могло за умови імплементації Великобританією Конвенції Тромсе (більше про це читайте у статті ЦЕДЕМ). 

Головною новиною зустрічі було представлення Міністерством культури та інформаційної політики України, що є відповідальним в Уряді за імплементацію Конвенції, двох кандидатів до групи спеціалістів з доступу до публічної інформації які перемогли за результатами конкурсного добору.  

Як зазначив заступник Міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко, переможцями було визнано Тетяну Олексіюк, адвокатку, консультантку Ради Європи, експертку з доступу до інформації та права на свободу вираження поглядів та Ігоря Розкладая, заступника директора та головного експерта з медійного права Центру демократії та верховенства права. 

Звертаємо увагу, що 29-30 вересня, відповідно до календаря Ради Європи, очікується перша міжнародна зустріч країн-підписантів Конвенції та обрання спеціалістів з доступу до офіційних документів.  

Як представники державних органів, так і експерти громадського сектору відмітили необхідність консолідованих зусиль у належній імплементації тих положень Конвенції, що не співпадають із Законом України “Про доступ до публічної інформації”, оновлення чинного законодавства та підвищення рівня обізнаності серед розпорядників публічної інформації та її запитувачів.  

За результатами дискусії усі зійшлись на думці, що незалежно від того, кого з кандидатів оберуть до моніторингового органу, Україна готова гідно прозвітувати про суттєві правові та технологічні розробки у частині імплементації Конвенції, адже існуючий Закон розроблявся на основі її положень, а значна правова та судова практика дозволила викристалізувати певні правові особливості та прецеденти, що можуть стати в нагоді іншим країнам-підписантам.