Вебінар для журналістів Суспільне Запоріжжя щодо діяльності медіа на час передвиборчих кампаній

May 4, 2020

27-30 квітня 2020 року експерти Центру демократії та верховенства права провели черговий онлайн-тренінг для журналістів регіональної філії Суспільного із серії вебінарів про висвітлення місцевих виборів. Цього разу навчання відбулося для запорізьких журналістів.

Першою темою тренінгу стали місцеві вибори, які, нагадаємо, мають відбутися вже восени цього року. Керівник напряму “Верховенство права” ЦЕДЕМ Надія Шувар розповіла журналістам, як відбуватимуться місцеві вибори за новим виборчим законодавством. За словами експертки, під час виборчого процесу ЗМІ не можуть:

  • агітувати за того чи іншого кандидата;
  • оцінювати їхні передвиборні програми; 
  • надавати перевагу будь-якому кандидату. 

Винятком є ситуація, коли канал має угоду з партією або кандидатом і факт надходження коштів. Обидві умови обов’язково повинні бути виконані.

Цьогоріч на місцевих виборах буде кілька нововведень. Зокрема, ЗМІ зможуть відвідувати публічні заходи партій або кандидатів, але на їхніх умовах. А самі кандидати і партії мають інформувати про свої з’їзди та інші публічні заходи. 

Спікером другого дня став Ігор Розкладай, головний експерт з медійного права ЦЕДЕМ. Він актуалізував питання змін у Виборчому кодексі щодо передвиборної агітації та інформаційного забезпечення виборів. Так, з’явилися норми доступу до інформації для осіб з обмеженими можливостями зору/слуху та норми щодо дискримінації й сексизму.

Новела у виборчому законі стосується розділу «Інформаційне забезпечення», що регулює доступ до публічної інформації, а саме: дані кандидатів, подані до виборчої комісії, є відкритою інформацією.

Стосовно ж передвиборної агітації (а політична реклама є її формою), то обмежується вона лише граничним розміром витрат виборчого фонду, але межа так і не встановлена. Відтак, за словами Ігоря Розкладая, ця норма не вирішує проблему великих грошей, які витрачаються на агітацію.

Наступною спікеркою стала юристка з медійного права Єлизавета Алексіюк. З учасниками вебінару експртка обговорила проблему свободи слова та право приватності. 

Існують невід’ємні права кожної людини, зокрема право на особисте життя, право на повагу до сімейного життя, недоторканності житла, таємниця кореспонденції та є питання стосовно захисту персональних даних.

У свою чергу, право на приватність та право на свободу вираження не є абсолютними. Критерії правомірного обмеження є однаковими мова йде  про трискладовий тест – втручання має відповідати закону, мати легітимну мету та бути необхідним у демократичному суспільстві.

У підсумковій лекції Ігор Розкладай розповів про законопроєкт “Про медіа” – комплексний проєкт змін у галузі, який наразі перебуває на розгляді Верховної Ради. За словами експерта, наше медійне законодавство потребувало оновлення, адже розроблялося ще на початку незалежності. Наприклад, закон про друковані ЗМІ датований 1993 роком. Тож ці документи мають достатньо радянську парадигму, а ще – не враховують Інтернет.

“Маємо ще й питання євроінтеграції та безвізового режиму. Ми повинні гармонізувати своє законодавство з законодавством Євросоюзу, однак це не означає просто копіювання”, – відзначив Ігор Розкладай.

Нагадаємо раніше експерти ЦЕДЕМ провели вебінари для журналістів UA:Вінниця та UA: Буковина. А також, до карантину, побували із тренінгом в Чернігові.

Ця онлайн-подія відбулася завдяки нашому спільному проєкту між Центром демократії та верховенства права та міжнародною організацією Internews. Вона впроваджує «Медійну програму в Україні» за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (ЮЕСЕЙД). Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.