Внесок в майбутнє: під час війни 38% українців щоденно роблять відповідальні вчинки – результати дослідження

March 22, 2023

Більше третини українців (38%) щодня роблять відповідальні вчинки незалежно від того, у якій сфері вони зайняті. Такими є результати дослідження, котре провели Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) разом з Gradus Research Company. Дослідження стало особливо актуальним у час війни, коли зростає рівень самодисципліни громадян, а суспільство консолідується довкола спільної перемоги, яка вимагає зусиль на всіх рівнях.

16% респондентів роблять відповідальні вчинки раз на тиждень, 8% — раз на місяць, третині українців було важко відповісти на це питання. Цікаво, що жінки вважають себе більш сумлінними за чоловіків у цьому питанні (43% vs 31%), а молоде покоління частіше обмежується одним відповідальним вчинком на тиждень (32% опитаних обрали цей варіант).

Gradus Research Company та ЦЕДЕМ додатково проаналізували, як українці розуміють поняття «відповідальний вчинок». Найбільша кількість респондентів погоджується, що це дії з власної ініціативи для допомоги іншим (68% респондентів). Така точка зору особливо домінує серед мешканців південних областей.

В опитуванні взяли участь більше тисячі респондентів віком від 18 до 60 років з усіх куточків країни шляхом заповнення анкет в мобільному додатку. Серед них дві третини погоджуються, що «відповідальність» — це усвідомлення наслідків своїх дій: як покарань за них, так і позитивних наслідків. Ще 57% додають, що це виконання своїх обов’язків перед іншими. Значно менше (17%) опитаних вкладають у поняття «відповідальність» наявність активної громадянської позиції. 

«90% респондентів нашого дослідження відповіли, що вважають себе відповідальною людиною. Водночас 91% опитаних згодні з твердженням про те, що індивідуальна відповідальність впливає на суспільство загалом. Це надзвичайно важливий показник та свідчення демократичного суспільства. Українці вірять, що несуть індивідуальну відповідальність за долю країни, впливають на державні процеси. На противагу Росії, де поширена думка, що люди ні на що не впливають і ні за що не відповідають у державі. Тож бачимо руйнівні наслідки такого мислення для України, для світу та передусім для самих росіян. Наше дослідження ще раз засвідчує ментальну прірву між українцями та росіянами», — коментує Олеся Холопік, директорка ЦЕДЕМ. 

Високий рівень стійкості й ефективності громадських організацій ґрунтується на посиленому почутті відповідальності українців, яких турбує добробут країни. А зростання кількості таких ініціатив (лише за перші 4 місяці вторгнення їх було зареєстровано більше 4 тисяч) і щоденна практика вчинків на користь суспільства гарантує нам сталий розвиток у всіх сферах життя. 

Цей текст є частиною проєкту «100 вчинків відповідальних громадян» Центру демократії та верховенства права, спрямованого на підвищення рівня відповідальності громадян