Механізм відсоткового відрахування для організацій громадянського суспільства: презентація законопроєктів

June 24, 2021

В українців може з’явитися право розпоряджатися частиною своїх сплачених податків на користь неприбуткових організацій, які є рушійною силою змін у нашій країні. Все це можливо завдяки механізму відсоткового відрахування.  

На початку 2020 року Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ), ІСАР Єднання і Український незалежний центр політичних досліджень, які працюють у складі консорціуму в рамках проєкту Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України разом з представниками громадських організацій, міжнародними партнерами та народними депутатами розробили концепцію запровадження механізму відсоткового відрахування. Після цього її взяли за основу для створення законопроєктів про запровадження такого механізму, а 24 червня відбулася їх публічна презентація. Модераторкою заходу виступила Діана Наливанна, юрист ЦЕДЕМ.

Українські організації громадянського суспільства (ОГС) вже традиційно отримують високі оцінки та підтримку від суспільства. Станом на 2020 рік, 46% українців вважали, що громадський сектор існує недарма та приносить користь країні. 30% громадян готові підтримувати ОГС частиною своїх податків. Однак на відміну від сусідньої Польщі, у нас такої можливості поки не існує.

Тож організації-учасниці Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України пропонують запровадити механізм відсоткового відрахування. Для громадян він означатиме можливість перерахувати не більше 2% від свого сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) на користь однієї або двох  неприбуткових організацій. Українці зможуть самі обирати ті організації громадянського суспільства, які  розв’язують важливі для суспільства проблеми і в які вони вірять.

З 2019 року ЦЕДЕМ та партнери досліджували і адвокатували запровадження такого механізму. Як результат, розроблені законопроєкти зі змінами до Податкового та Бюджетного кодексів, які на практиці вводять у дію відсоткові відрахування для громадського сектору. 

Дивіться розроблені документи за посиланням

За словами Володимира Шейгуса, виконавчого директора ІСАР Єднання, відсотковий механізм стане одним зі способів підтримати ОГС, які несуть суспільну користь.

“Ми знаємо, що ОГС з’являються там, де є потреба, тож надають соціальні послуги верствам, які їх потребують, однак не можуть отримати від інших. Також ОГС представляють і адвокатують інтереси людей. Вони можуть навіть брати участь у інфраструктурних проєктах, коли громадські організації зводять ті ж дитячі майданчики”, – наголосив він, додавши, що цей механізм стане елементом прямої демократії для громадян.

Якщо для громадського сектора відсоткові відрахування означатимуть фінансову незалежність, то держава виграє від того, що громадяни будуть обізнанішими про свої податки та більше користуватимуться онлайн-сервісами, – відзначила Олеся Холопік, директорка ЦЕДЕМ.

“Ці законопроєкти не виникли з повітря, а пройшли тривалий шлях із 2019 року, тож слід відзначити величезну кількість ОГС, які брали участь у процесі, – вказала директорка ЦЕДЕМ, – Основні положення, які мали бути у проєктах, узгоджувалися з представниками громадського сектору, і багато ОГС долучалися, аби експертно вдосконалити законопроєкти, допомагали та підтримували. Тож перш за все, дякуємо їм”.

Ідея механізму відсоткового відрахування вже має підтримку у Верховній Раді України – повідомив Роман Грищук, народний депутат України, який долучався до розробки законопроєктів, подякувавши організаціям-членам Консорціуму.

Як відзначив народний депутат, законопроєкти про зміни до Бюджетного кодексу і перерозподіл коштів тяжко проходять сесійну залу. Та успіх можливий, якщо об’єднати усі органи громадянського суспільства та народних депутатів, від яких уже є велика підтримка. Адже йдеться про народовладдя, можливість людини самій вирішувати, на що витрачати свої податки. 

Роман Грищук анонсував, що 25 червня на базі партії “Слуга народу” пройде зустріч з головою партії та представниками громадського сектору, на якій презентують цей законопроєкт і закликав допомагати з його адвокацією. “Я впевнений, що у нас усе вийде”, – підсумував Роман Грищук.

За словами ж Олексія Жмеренецького, народного депутата України, “ця ініціатива є дуже хорошим пазлом у екосистемі участі громадян в управлінні власною країною як її бенефіціарів”. Водночас, нардеп додав, що механізм треба буде захищати від корупційних складових: до прикладу, ризику того, що власники підприємств змушуватимуть працівників відраховувати гроші до своїх кишенькових організацій.

Натисніть на інфографіку щоб збільшити

Після цього Гліб Колесов, юрист Центру демократії, менеджер з адвокації, та Микита Ларіонов, незалежний податковий консультант, представили законодавчі зміни, відповідно до яких в Україні буде запроваджений механізм відсоткового відрахування. Експерти розповіли про роботу та переваги відсоткового механізму: як-то участь громадян в ухваленні рішень, податкова просвіта і фінансова грамотність людей.

Презентацію дивіться за посиланням

Також під час презентації наші міжнародні партнери поділилися прикладами своїх країн. Зокрема, Естер Хартей з Європейського центру некомерційного права та Любен Панов розповіли про позитивний досвід запровадження механізму відсоткового відрахування в Угорщині та Молдові. Відбулося і загальне обговорення перспектив роботи відсоткового механізму, де усі учасники могли висловити слова підтримки та пропозиції щодо покращення законодавчих актів. 

Презентацію міжнародних партнерів дивіться за посиланням

Наступним кроком має бути реєстрація законопроєктів у Верховній раді та підтримка більшості парламентарів. Наразі громадськість має прикласти макисмальних адвокаційних зусиль, аби ці зміни стали реальністю! 

Свої пропозиції та запитання ви можете надіслати на електронну пошту diana.nalyvanna@gmail.com.

Презентація відбулася у межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства”, який реалізується IСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.