Як у громадах Волинської області розвивали інститут гендерних уповноважених

December 21, 2021

Від гендерної уповноваженої у Городищенській громаді Волинської області – до Коаліції з організацій у чотирьох областях задля спільної діяльності щодо просування прав людини, гендерної рівності, розширення економічних можливостей жінок і дівчат в громадах.

Такий шлях наразі пройшла команда ГО «Ґендерний креативний простір» (Луцьк). А починалася адвокаційна кампанія щодо призначення гендерних уповноважених у громадах Волинської області з шестимісячної Менторської програми 1.0.

За підтримки менторки Олесі Холопік, директорки Центру демократії та верховенства права (Київ), молода організація не лише розробила адвокаційну кампанію, а й досягла результату: вперше в територіальних громадах Волинської області призначено гендерну уповноважену (Городищенська громада).

Чому гендерні уповноважені у громадах гостре питання?

«В Україні сформовано нормативно-правову базу, яка регламентує запровадження й реалізацію гендерної політики на різних рівнях (національному, регіональному та місцевому), – розповідають Галина Єрко, голова правління, та Галина Бережна, членкиня правління «Ґендерного креативного простору». – Гендерна уповноважена – це особа (координатор/-ка), яка займається питаннями забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування громади.»

За словами Галини Єрко та Галини Бережної, здебільшого гендерні уповноважені в громадах (якщо такі є) не проходили спеціального навчання, не розуміються на тих функціях-завданнях, які мають виконувати, та потребують методично-консультативної підтримки.

Гендерні уповноважені, у межах своїх повноважень, спрямовують та координують діяльність за такими напрямами:

  • участь у розробці гендерно чутливих стратегій, політик, програм;
  • проведення інформаційних, просвітницьких, навчальних заходів щодо забезпечення гендерної рівності;
  • співпраця з громадськими організаціями та робота зі зверненнями мешканців і мешканок громади;
  • протидія гендерно зумовленому насильству.

Тому важливо, щоб у кожній громаді були гендерні уповноважені, які б піднімали та розв’язували ці питання. Якщо не впроваджувати посаду гендерної уповноваженої — не буде якісної реалізації політики гендерної рівності в громаді, вона й надалі існуватиме лише на папері та залишатиметься поза увагою керівництва та працівників/ць ОМС.

Від навчання – до практичної адвокації

«В Україні у громадських організацій не так багато можливостей отримати не лише гроші на власну діяльність, а й підтримку. Тож важливо, що тут ОГС могли навчитися, переймати найкращі практики та знайомитися з колегами по сектору, адже це відкриває нові можливості», – наголосив Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання.

На його думку, менторська програма робить сильнішими й молоді організації, і громадянське суспільство загалом.

За час програми у 2020 році кожна організація-менті розробила та почала втілювати адвокаційний план у співпраці з ментором.

Також за цей час відбувалися навчальні заходи для менті та два воркшопи, на яких експерти ділилися теоретичними та практичними знаннями про адвокацію й втілення адвокаційних кампаній.

«Співпраця з нашою менторкою, Олесею Холопік із ЦЕДЕМ, була корисною, надихала й мотивувала протягом усього періоду реалізації проєкту – від першої зустрічі та обговорення цілей і завдань до сьогодні», – діляться власною історією менті з ГО «Ґендерний креативний простір».

Єрко_Холопік

Цілями їх адвокаційної кампанії, зокрема, було визначити особу, яка виконуватиме обов’язки гендерної уповноваженої, й надати їй потрібні рекомендації щодо виконання посадових обов’язків; інформувати голову й керівництво ТГ про важливість наявності гендерної уповноваженої в громаді та отримати його/її підтримку; здійснити інформаційно-просвітницьку роботу серед різних груп мешканців/нок громади (депутати, виконком, вразливі категорії, громадський сектор тощо).

За підтримки менторки організація-менті:

  • отримала відповідь на запит від Волинської ОДА щодо осіб, які опікуються питанням гендерної рівності в громадах області;
  • налагодила контакт із головою та керівництвом Городищенської ТГ Волинської області;
  • визначила шляхи впровадження інституту гендерної уповноваженої в ТГ;
  • отримала згоду голови ТГ на запровадження посади гендерної уповноваженої.

Менторська програма це лише старт

«Ґендерний креативний простір» увійшов до програми «Суперсила для жіночих правозахисних організацій» (ПАКТ Україна), став учасником Західного хабу, який курує ГО «Центр «Жіночі перспективи».

За підтримки Пакт Україна організація реалізувала проєкт «Будуємо гендерно чутливе освітнє середовище в громадах Волинської області», у межах якого розробила та поширила в громадах Волинської області Дорожню карту інтеграції гендерного компонента в освітній процес у контексті «Партнерства Біарріц».

Єрко_Холопік 1

Зараз ГО «Ґендерний креативний простір» є субгрантером Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у межах проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність – національне розгортання».

Організація також створила коаліцію з 5 місцевих жіночих організацій, до якої увійшли ГО Волинської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей.

Спільна робота Коаліції буде скерована на підтримку дотримання прав людини, адвокацію гендерної рівності та розширення економічних можливостей жінок і дівчат в громадах цих областей.

Для участі у Менторській програмі 3.0 у ролі менті запрошуємо регіональні організації до 23 грудня 2021 року (включно) заповнити форму за посиланням: https://bit.ly/3C7mp4C.

Менторська програма 1.0 здійснювалася у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.