Чергова переможна справа з доступу за підтримки ЦЕДЕМу

January 21, 2021

Сьогодні на порядку денному чергова перемога у Європейському суді з прав людини. За підтримки Фонд захисту права на доступ до інформації справа екснардепа Сергія Лещенка проти України пройшла всі кола національних судів, досягнувши міжнародної інстанції. І нарешті, 21 січня, Суд вирішив, що Україна порушила свої зобов’язання за статтею 10 Конвенції.

Як і попередня справа, виграна у 2020 році за участі ЦЕДЕМу, цей випадок стосувався питань доступу до публічної інформації. Зокрема, йшлося про відмову в доступі до даних про продаж державної земельної ділянки у Межигір‘ї колишньому президентові України Віктору Януковичу, а також відмови в доступі до клопотання народних депутатів про неконституційність Закону України “Про засади державної мовної політики”. 

Звертаємо увагу на декілька надзвичайно важливих моментів:

  • суд вкотре розглянув питання доступу до публічної інформації в межах 10 статті Конвенції та визнав, що такі справи можуть бути захищені свободою вираження поглядів;
  • суд неодноразово посилався на свої тези у попередньому виграшному рішенні ЦЕДЕМ проти України;
  • суспільний інтерес переважає над аргументами про те, що інформація призначена для службового користування або є приватною улюбленими обґрунтуваннями українських розпорядників для відмови у доступі.

Колеги, вітаємо з черговою перемогою!

Деталі та аналіз справи читайте у матеріалі.