У Києві презентували оновлену редакцію розділу “Розвиток волонтерської діяльності” Карти правових реформ для громадянського суспільства

July 21, 2023

У столиці презентували оновлену редакцію Розділу 5 “Розвиток волонтерської діяльності” Карти правових реформ для громадянського суспільства в Україні.

Презентація, організована Центром демократії та верховенства права, відбулась в Укрінформі.

 

“Ми описуємо проблему, яка є актуальною, ситуацію, яка має бути змінена шляхом змін до законодавства чи шляхом ухвалення нового законодавства. Також ми пропонуємо рішення, які могли б вирішити ситуацію. Ми пропонуємо конкретні рішення до конкретних законодавчих актів, які мають змінити ситуацію на краще”, сказала юристка Центру демократії та верховенства права Наталія Повтарь.

Перша проблема про яку йдеться у документі це відсутність фінансової підтримки проєктів ОГС щодо провадження волонтерської діяльності з державного і місцевих бюджетів. Серед рішень пропонується розробка та ухвалення Постанови КМУ, яка визначатиме порядок надання інституційної підтримки ОГС у сфері волонтерства, розробка й затвердження державної цільової програми сприяння розвитку волонтерства в Україні, яка включатиме розділ щодо фінансування конкурсів проєктів у сфері волонтерства тощо.

Друга проблема відсутність державної цільової програми сприяння розвитку волонтерської діяльності. Серед рішень, які пропонуються популяризація волонтерської діяльності в Україні, сприяння запровадженню місцевих цільових програм з розвитку волонтерської діяльності, залучення українців та ОГС до волонтерських програм Європейського Союзу тощо.

“Потрібно думати над тим, як підтримувати рівень волонтерства, як в інші форми переводити волонтерську діяльність, робити її орієнтованою на довгострокову або системну залученість волонтерів. Над цим потрібно працювати якраз в рамках державної цільової програми”, підкреслила Повтарь.

Третя проблема відсутність державних інструментів визнання та підтримки волонтерства. Документ вносить пропозиції змін до законодавства щодо визначення поняття “добових витрат” для волонтерства, закріплення на законодавчому рівні розподілу волонтерства на довго- та короткострокове, можливість врахування волонтерства до трудового (страхового) стажу, право на додаткову оплачувану відпустку для здійснення волонтерської діяльності.

Четверта проблема наявність вікових обмежень щодо осіб, які здійснюють волонтерську діяльність, та низький рівень залученості дітей до здійснення волонтерської діяльності. У документі пропонується внесення змін до Закону України “Про волонтерську діяльність” щодо можливості залучення до волонтерства дітей відповідно до Закону України “Про основні засади молодіжної політики”, який передбачає залучення до діяльності дитячих громадських організацій починаючи з 6 років.

П’ята проблема необхідність забезпечення можливості для отримання допомоги волонтерам, які отримали інвалідність, та членам сімей загиблих волонтерів в районах бойових дій з поширенням дії на всю територію України. Для вирішення проблеми пропонується: ухвалити зміни до Постанови КМУ №604 повернувши право на допомогу для волонтерів, які допомагають цивільним, закріпити за Мінсоцполітики повноваження зі створення та організації міжвідомчої комісії, яка ухвалює рішення про виплату одноразової допомоги у разі загибелі або інвалідності волонтера.

Шоста проблема недосконалий підхід щодо оподаткування та звітності в діяльності фізичних осіб благодійників (волонтери АТО). Для вирішення проблеми пропонується внести зміни у Податковий кодекс України щодо питання документального підтвердження витрат та терміну реєстрації благодійників фізичних осіб у “Реєстрі волонтерів”, розробити та поширити рекомендації щодо звітування та документального підтвердження за кошти зібрані та витрачені благодійниками-фізичними особами.

Сьома проблема спрощення законодавчих умов для залучення та діяльності волонтерів-іноземців. Документом передбачено адвокацію змін до низки актів законодавства щодо скасування візи Д-10 та збільшення строків можливого перебування на території України іноземців та осіб без громадянства, які прибули в Україну для волонтерства, як обов’язкової умови для отримання посвідки на проживання в Україні, скасування консульських зборів за візи для волонтерів, врегулювання питання реєстрації місця проживання волонтера-іноземця.

Восьма проблема низький рівень залучення волонтерів до роботи з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування. Рішення для цієї проблеми: запровадження місцевих цільових програм з розвитку волонтерської діяльності, розроблення методологічних рекомендацій із залучення волонтерів для органів державної влади, створення умов для навчання волонтерському менеджменту та залучення державних службовців до волонтерської діяльності.

Карта правових реформ для громадянського суспільства в Україні це аналітичний, візійний та полісі-документ, що містить бачення громадського сектору пріоритетів реформування й покращення правового середовища для організацій громадянського суспільства України на 2021–2025 роки.

Документ розроблено в рамках проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України, який реалізовується Консорціумом у складі ІСАР Єднання, Українського незалежного центру політичних досліджень і Центру демократії та верховенства права завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США).

Документ покриває велику кількість питань для того, щоб покращувати діяльність організації громадянського суспільства починаючи від питань створення, правового статусу, оподаткування до розвитку волонтерства та захисту і безпеки організації громадянського суспільства та активістів.

Як повідомляв Укрінформ, волонтерством займаються майже 50% українців. Постійно волонтерством займаються 6% українців, а 43% час від часу.

За матеріалами агентства “Укрінформ”