Верховна Рада ухвалила законопроєкти на підтримку волонтерства. Які зміни чекають волонтерів?

August 15, 2022

Сьогодні, 15 серпня, Верховна Рада проголосувала за законопроєкти  №7363 та №7364, котрі суттєво змінять на краще умови для діяльності волонтерів. 

Законопроєкт №7363 підтримало 276 народних депутатів. За законопроєкт №7464 проголосував 281 нардеп.

Обидва законопроєкти спільно розробляли українські волонтери, народні депутати та експерти громадських організацій, зокрема учасники проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”.

Зміни, що передбачають ухвалені законопроєкти:

  • До переліку напрямів для волонтерства додастся допомога у подоланні наслідків збройної агресії рф проти України. Адже в оригінальному законі “Про волонтерство” (2011 рік) такого пункту ще не було.
  • З’являться умови для розробки та впровадження державних цільових програм, аби підтримувати волонтерів та навчати їх.
  • Законопроєкти спонукатимуть волонтерів та громадські організації укладати договори про співпрацю.
  • Якщо волонтер отримуватиме компенсацію витрат на відрядження або медогляд чи щеплення, ці гроші не вважатимуться його доходом. Відповідно, волонтер не платитиме з них податки: ПДФО та ЄСВ.
  • Також, не будуть оподатковуватись витрати на участь в заходах, які організовують ГО, БО, що важливо коли йдеться, до прикладу навчання волонтерів (і не тільки) домедичній допомозі, психологічній адаптації, роботі з ПТСР. 

Юристи Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) разом із командою Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України, що долучались до розробки законопроєктів, дякують народним депутатам за підтримку важливих змін.

Нарешті усі волонтери, які постраждали під час своєї діяльності, спрямованої на оборону України, зможуть розраховувати на фінансову допомогу. Незалежно від того, у якому регіоні вони працювали. Про це йдеться у волонтерських законопроєктах. Тож, волонтери зможуть розраховувати на підтримку держави”, – наголосила Наталія Повтарь, юристка Центру демократії та верховенства права.

Надалі законопроєкти має підписати Голова Верховної Ради України, після цього їх передадуть на підпис Президенту. 

Контакти для коментарів медіа: pr@cedem.org.ua 

Матеріал підготовано в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується IСАР Єднання у консорціумі з Українським центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.