Запропоновано скасувати передвиборну агітацію і публікацію програм кандидатів за кошти бюджету

May 22, 2019

22 травня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону “Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України” №10319. Законопроект ініційований Президентом України.

Основна пропозиція в частині діяльності медіа під час виборів, – це скасування оплати за кошти державного бюджету ефірного часу на передвиборну агітацію кандидатів, а також права кандидатів за ці кошти публікувати свої передвиборні програми у друкованих ЗМІ. Натомість законопроект пропонує встановити, що передвиборна агітація здійснюється лише за рахунок коштів виборчих фондів партій.

Варто зауважити, що запропонованих змін недостатньо. Адже з 2015 року Закон про політичні партії в Україні містить норму статті 17-4 про відшкодування витрат політичних партій на передвиборну агітацію на виборах народних депутатів України. Відповідно до неї, партії-переможці мають право компенсувати витрати на агітацію із державного бюджету. Гарантія повернення коштів стимулюватиме партії витрачати більше грошей на передвиборну агітацію.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=65980