Рух ЧЕСНО: ВККС не взяла до уваги 80% негативних висновків Громадської ради доброчесності

May 24, 2017

До 26 травня тривають співбесіди із кандидатами у Верховний Суд, пройшли цей фінальний етап конкурсу вже 308 із 382 кандидатів. Не дивлячись на Антирейтинг кандидатів Руху ЧЕСНО, до якого увійшли 150 кандидатів із сумнівною репутацією, та 114 негативних висновків Громадської ради доброчесності, Комісія на етапі співбесід відсіяла лише 25 кандидатів. При цьому 80% кандидатів із негативними висновками від ГРД продовжують участь у конкурсі, а Комісія має змогу подолати “вето” громадськості, зібравши таємним закритим голосуванням 11 із 16 голосів під час пленарного засідання ВККС.

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! моніторить хід співбесід з самого їхнього початку та слідкує за поведінкою кандидатів та членів Комісії під час них.

Під час співбесіди члени Вищої кваліфікаційної комісії зачитують інформацію про кандидата та обговорюють із ним його досьє, професійну діяльність, статки та інші питання. Присутній на співбесіді член Громадської ради доброчесності має змогу озвучити негативний висновок або інформацію, надану ГРД та задати кандидату уточнюючі запитання.

Громадська рада доброчесності надала 114 негативних висновків щодо кандидатів, що проходили співбесіди у період з 21 квітня по 19 травня включно. При цьому припинили участь у конкурсі лише 23 кандидати із “заветованих” ГРД, а решта 91, що становить 80%, продовжили участь у змаганні й рішення щодо них прийматиме ВККС у повному складі на пленарному засіданні.

“Тенденції, зафіксовані нами у результаті моніторингу свідчать про те, що фінальне рішення щодо найбільш одіозних кандидатів буде прийматися таємно і фактично за зачиненими дверима під час пленарного засідання ВККС. Таким чином висновки Громадської ради доброчесності фактично не мають серйозної сили у конкурсі і той громадський механізм недопуску негідників у судову систему, обіцяний нам владою, зараз тією ж владою нівелюється. Врятувати ситуацію Комісія може, відкривши поіменні результати голосування на пленарному засіданні” – зазначив директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко.

Серед кандидатів, висновки про недоброчесність яких не дали підстав Комісії відсіяти їх із конкурсу, діючий Голова Верховного Суду Ярослав Романюк, який свою посаду отримав у часи Януковича та після прийняття диктаторських законів 16 січня, зібрав брифінг та публічно привітав їхнє прийняття, таким чином відпрацьовуючи отриману незадовго до Євромайдану посаду. Під час співбесіди Романюк визнав, що підтримка законів 16 січня була помилкою, так само як і позбавлення ним 97-річної пенсіонерки житла. Щодо останнього ЄСПЛ виніс рішення на користь бабусі, а дію українських суддів визнав грубим свавіллям та відмовою у правосудді.

Продовжує участь у конкурсі також Голова Окружного адміністративного суду міста Києва Павло Вовк, до співбесіди з яким було чимало уваги з боку журналістів, однак дивним чином на найцікавіших моментах зникав звук і активістам не вдалося почути усі аргументи судді щодо його політичних зв’язків (суддя був помічником Ківалова та був помічений на зустрічі із “куратором” у прокуратурі і судах нардепом від БПП Грановським) та статків.

Проблеми зі звуком не єдині, зафіксовані моніторами кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! у ході співбесід. Волонтери та аналітики кампанії відзначили факти упередженості Комісії під час спілкування з кандидатами та членами Громадської ради доброчесності під час 43 співбесід. Найбільше таких фактів було зафіксовано у колегіях, що проводять співбесіди із кандидатами у Касаційний кримінальний (14 фактів упередженості),  цивільний (13 фактів), господарський (11 фактів) суди, найменше – у Касаційний адміністративний (5 фактів) суд.

“На процес виставлення балів за результатами співбесід суттєво впливає суб’єктивний фактор, оскільки члени Комісії оцінюють кандидатів відповідно до власного сприйняття. За результатами співбесіди Комісія має можливість поставити кандидату левову частку балів, а разом із балами за психологічне тестування це 790 із 1000. У зв’язку із цим є великий ризик упередженого ставлення до певних кандидатів з боку членів Комісії. Саме тому з боку Руху ЧЕСНО працює понад 20 моніторів, які уважно слідкують за кожною співбесідою, що у подальшому надасть порівняти виставлені бали із власними спостереженнями та зробити висновки про справедливість таких оцінок” – зауважив під час прес-конференції старший аналітик кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! Іван П’ятак.

За увесь час співбесід Вища кваліфікаційна комісія суддів не поставила жодного балу кандидатам, оскільки оголошує лише про припинення участі у конкурсі або перерву, а це означає, що бали за результатами співбесіди колегія виставлятиме після усіх співбесід. Таким чином рейтинг кандидатів у Верховний Суд буде сформовано на останньому етапі конкурсу. Важливо, щоб фінальний рейтинг кандидатів у Верховний Суд із балами за психологічне тестування та співбесіду були оприлюднені до початку пленарного засідання ВККС, під час якого буде останній шанс донести до членів Комісії факти порушення кандидатами норм доброчесності кандидатами та виключити їх конкурсу.

“Вища кваліфікаційна комісія суддів, ігноруючи левову частку негативних висновків Громадської ради доброчесності, сама себе ставить у становище підвищеного рівня недовіри. Окремі члени Комісії під час співбесід із одіозними кандидатами влаштовували фактично співбесіди членам ГРД, замість того, щоби цікавитися статками чи іншими питаннями у кандидата. Тому дуже важливо, аби ключові рішення, які прийматимуться Комісією щодо кандидатів з негативними висновками від ГРД, приймалися шляхом відкритого для загалу поіменного голосування – зазначила юрист кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! та співкоординатор Громадської ради доброчесності Галина Чижик.

До завершення співбесід із усіма кандидатами у Верховний Суд залишилося 2 дні. За підрахунками Руху ЧЕСНО, станом на початок останнього тижня співбесід, 91 кандидати із негативними висновками ГРД будуть винесені на розгляд під час пленарного засідання ВККС. До них додадуться також кандидати, що проходитимуть співбесіди протягом останніх днів фінального етапу конкурсу.