ВККС на вимогу громадськості пообіцяла відкрити досьє кандидатів у Верховний Суд членам ГРД

March 1, 2017

Сьогодні, 1 березня, громадські активісти влаштували під стінами Вищої кваліфікаційної комісії суддів “марш невідомих”. Переодягнені в суддівські мантії та з масками на обличчях, вони показали, як Комісія обирає нових суддів до Верховного суду з “утаємничених кандидатів”, чиї досьє вона попри пряму норму закону так і не опублікувала для широкої громадськості. Після акції голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков пообіцяв відкрити досьє про кандидатів принаймні членам Громадської ради доброчесності та надавати інформацію із досьє на інформаційні запити, що надходитимуть від громадян.

Відповідно до закону “Про судоустрій та статус суддів”, досьє кандидата на посаду судді має бути відкритим для загального доступу на офіційному веб-сайті Вищої кваліфікаційної комісії. Проте ВККС досі не виконала цю норму закону, апелюючи до відсутності фінансового та технічного забезпечення для запуску автоматизованої системи для ведення суддівського досьє, передбаченої законом. При цьому Вища кваліфікаційна комісія, прикриваючись такою причиною, закрила доступ до досьє з унікальною інформацією про кандидатів і для членів Громадської ради доброчесності, і для журналістів та громадськості.

“Громадський рух ЧЕСНО звертався до ВККС з інформаційним запитом з проханням надати інформацію, що міститься у досьє про окремих кандидатів у Верховний Суд. Із таким же запитом до Комісії звертався журналіст Сергій Андрушко. На обидва запити ВККС відповіла відмовою. Таким чином Комісія не просто не виконала норму закону про судоустрій та статус суддів, але й такою відмовою порушила закон про доступ до публічної інформації” – зазначив співзасновник Руху ЧЕСНО, Тарас ШЕВЧЕНКО.

Після проведеної активістами Центру протидії корупції, Рухом ЧЕСНО та Автомайданом акції та спілкування із активістами та журналістами, члени Вищої кваліфікаційної комісії пообіцяли надавати інформацію із досьє за запитами, а також відкрити для членів Громадської ради доброчесності досьє тих кандидатів, що пройдуть у наступний тур конкурсу за результатами письмового тестування та практичного завдання, яке претенденти у Верховний Суд писали 21 лютого. При цьому у ВККС не могли назвати точних дат, оскільки досі невідомо, коли вони закінчать перевірку практичних робіт кандидатів.

Застереженням представників Громадської ради доброчесності було, зокрема, обмеження їх у часі роботи із досьє, оскільки на їхній базі ГРД має сформувати та надати Комісії негативні висновки про кандидатів не пізніше, ніж за 15 днів до початку співбесід. “Висновок Ради є єдиною можливістю громадського впливу на добір суддів. Без аналізу суддівських досьє висновки будуть неповні, а іноді – неможливі. Це неприпустимо, коли ключовий орган, який відповідає за реформу правосуддя, сам порушує закон та не дозволяє Громраді виконати свої функції”, – зазначив активіст Автомайдану та член Громадської ради доброчесності Роман МАСЕЛКО.

За таким сценарієм, враховуючи обмежені терміни конкурсу (за законом Верховний Суд має бути сформовано до 1 квітня), Громадська рада доброчесності матиме надто короткі строки опрацювання досьє. Однак голова ВККС Сергій Козьяков під час спілкування із активістами задекларував, що співбесіди із кандидатами не почнуться, допоки Комісія не отримає висновків ГРД.

“Така заява пана Козьякова дає шанс Громадській раді доброчесності підготувати більш обгрунтовані висновки, оскільки дуже складно оцінити доброчесність, маючи у користуванні лише Google. Тому ВККС має відкрити досьє, по-перше, щоб дотриматись норми закону та забезпечити справедливість конкурсу, а по-друге, щоб громадяни довіряли їй”, –  переконана активістка Руху ЧЕСНО та член Громадської ради доброчесності Галина ЧИЖИК.

Висновки Громадської ради доброчесності є єдиним інструментом громадського блокування недостойних кандидатів на посади суддів Верховного Суду. Майбутній Верховний Суд буде останньою інстанцією правосуддя в державі і саме тому формування цього органу має бути прозорим та публічним. З огляду на це інформація про кандидатів у Верховний Суд має бути відкритою та доступною як членам Громадської ради доброчесності, так і журналістам та громадянам.

Наряду із обіцянками відкрити досьє про кандидатів у Верховний Суд, у Вищій кваліфікаційній комісії запевнили, що буде забезпечена онлайн-трансляція усіх співбесід із кандидатами, під час яких власне й має обговорюватися зміст досьє та мають бути поставлені зручні і не дуже зручні питання щодо його змісту.