ВККС взяла до уваги менше третини висновків ГРД щодо кандидатів до Верховного Суду

May 10, 2017

10 травня після майже двотижневої перерви Вища кваліфікаційна комісія суддів продовжує співбесіди із кандидатами на посади суддів нового Верховного Суду. Протягом першого тижня, 21-28 квітня, Комісія провела співбесіди із понад третиною усіх кандидатів та відсіяла з конкурсу 10% із них. Відтак із 131 учасника конкурсу припинили подальшу участь у ньому 14. Серед них – 9 представників Антирейтингу Руху ЧЕСНО, презентованого в рамках кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд!, ініційованої Центром демократії та верховенства права у перші дні співбесід.first-week-01

З числа учасників Антирейтингу Руху ЧЕСНО вибула із конкурсу, зокрема, кандидатка у Касаційний господарський суд у складі Ведховного Суду Алла Демидова, яку журналісти віднесли до рейтингу найбагатших суддів ВГСУ. Покинула конкурс суддя Демидова через некоректні дані у декларації та винесення судових рішень за наявності конфлікту інтересів. Вибула із конкурсу також претендентка на посаду судді Касаційного адміністративного суду Олена Ганечко, яка під час співбесіди давала пояснення щодо звільнення її рішенням з-під арешту пасинка Дмитра Фірташа, підозрюваного у вчиненні ДТП, що спричинило загибель кількох людей. Припинив участь у конкурсі кандидат у Касаційний кримінальний суд Петро Бурда, який у 2007 році був звільнений з посади судді за порушення присяги, а під час співбесіди продемонстрував невідповідність рівню судді Верховного Суду.

Водночас попри внесення до Антирейтингу Руху ЧЕСНО та негативні висновки Громадської ради доброчесності участь у конкурсі продовжують одіозні кандидати. Так, активним учасником конкурсу залишається Голова Окружного адміністративного суду міста Києва Павло Вовк – фігурант численних журналістських розслідувань щодо його політичних зв’язків із так званим “куратором” у прокуратурі і судах народним депутатом від БПП Олександром Грановським. Не дивлячись на існуючі факти неетичної поведінки у судовому засіданні та порушення прав людини, не вибув за результатами співбесіди із конкурсу суддя Центрального районного суду міста Миколаєва Григорій Алєйніков. Суддя Алєйніков відомий тим, що забороняв журналістам проводити зйомку під час відкритого судового засідання, а під час співбесіди продемонстрував, що не володіє державною мовою на достатньому для вільного спілкування рівні.

Перший тиждень співбесід продемонстрував, що негативні висновки Громадської ради доброчесності про кандидатів у Верховний Суд не забезпечують очікуваного “вето” на участь претендентів, яких громадськість вважає недоброчесними. Вища кваліфікаційна комісія погодилася лише із 13 висновками із 55, підготовлених ГРД щодо кандидатів, співбесіди з якими відбувалися у перший тиждень. Таким чином, Комісія під час засідання у повному складі таємним голосуванням 11-ма голосами із 16-ти зможе подолати ті понад дві третини негативних висновків Громадської ради доброчесності, які під час першого тижня співбесід колегії ВККС не взяли до уваги.