ЦЕДЕМ розпочав XV Міжнародну літню школу медійного права

July 8, 2019

15 юристів та 4 журналістів із 6 країн сьогодні розпочали інтенсивний тритижневий курс з медійного права. Центр демократії та верховенства права запустив новий набір Міжнародної літньої школи медійного права – освітнього проекту для юристів з України, країн Східної Європи та Центральної Азії. Цей набір став уже п’ятнадцятим, адже Літня Школа стартувала ще у 2005 році.
           
Головна мета Літньої Школи – дати її учасникам практичні навички і теоретичні знання з медійного права. Адже в сучасних умовах медійні юристи працюють з широким колом проблем: від консультацій щодо журналістських стандартів та авторського права до захисту інтересів медіа у судах, зокрема й міжнародних. Водночас, в українських вишах відсутній комплексний курс медійного права, який дозволив би здобути ці знання.

За словами Тараса Шевченка, директора ЦЕДЕМ та засновника Літньої Школи, саме такою була ідея створення проекту: запустити навчальну програму, яка б замінила її учасникам університетський курс. Викладачами школи є медійні юристи та експерти: вони мають не лише знання, а й практичний досвід.

«У 2005 році ми створили тоді ще Інститут Медіа Права, і однією з перших ідей був запуск Літньої Школи. Адже коли я вчився в університеті, то ми не отримували жодних знань щодо медійного права, регулювання мас-медіа та свободи слова. У нас не було інформаційного права. Водночас ми бачили, що серед ЗМІ є запит на юристів-фахівців, тому і вирішили заснувати школу», – розповів Тарас Шевченко.

Джиліан Маккормак, директор Інтерньюз в Україні, відзначила важливість Літньої Школи і співпраці з ЦЕДЕМ загалом. Адже її організація підтримує реформи у медійній сфері, а для їх успіху необхідне також верховенство права.

«Часто правники мають погану репутацію, але я не раз працювала з професійними, сміливими і добрими юристами. Якщо ви спитаєте, чому ми підтримуємо Школу, то не лише для того, щоб навчати і без того вмілих правників, але щоб дати їм досвід та створити спільноту, учасники якої продовжать служити інтересам суспільства і захищати його права. Маю надію, і надалі чути про вас і ваші здобутки», – наголосила вона.

Літня Школа допоможе учасникам змінювати свої країни на краще з новою енергією та оптимізмом, наголосив Василь Романюк, координатор проектів співпраці Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку. «Ми також сподіваємося, що наряду з роботою та спілкуванням ви знайдете час побачити Київ. І зможете здійснити амбіції та плани, які поставили перед собою. Успіхів вам і продуктивного часу!», – побажав він присутнім.

Аліна Правдиченко,  керівник напряму «Незалежні медіа» Центру демократії та верховенства права, привітала учасників Літньої Школи і анонсувала, що три тижні для них будуть цікавими та насиченими.

Навчання на Міжнародній літній школі відбуватиметься у форматі лекцій. Зокрема, експерти говоритимуть про стандарти журналістської діяльності для юристів, авторське право у ЗМІ, концепцію суспільного мовлення, а також GDPR та регулювання персональних даних. Самі лекції є інтерактивними, включають розбір кейсів та запитання до лекторів – тож учасники можуть уточнювати почуте і закріпити його на практиці. Передбачені також практичні завдання.

Крім того, лекції стосуватимуться і фундаментальних теоретичних питань: до прикладу, філософських основ свободи слова та інформації. Адже саме медійні юристи можуть підтримувати та адвокатувати реформи у своїй сфері.

«Зараз інформація відіграє велику роль: ми говоримо про fake news, про вплив соцмереж, той же Facebook взагалі стає більше державою, ніж мережею. За 15 років теми змінилися: крім вічних питань з’явилися нові, на які немає відповідей. І, можливо, саме ви будете створювати закони та регулювання, яке стане рішенням», – зазначив Тарас Шевченко.

Водночас, Літня Школа є можливістю для спілкування людей із різних культур, нагадав директор Центру демократії та верховенства права. Вона формує мережу юристів, які поділяють спільні цінності і спілкуються упродовж років після випуску. І саме це допомагає їм працювати у сфері медійного права.

Проведення Літньої школи стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Центру демократії та верховенства права та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Проведення Літньої школи стало можливим завдяки фінансовій підтримці Швеції.