Фінішував 17-й набір Міжнародної літньої школи медійного права

June 30, 2021

29 червня успішно завершився вже 17-й набір Міжнародної літньої школи медійного права – освітнього проєкту для медійних юристів та журналістів, який проводить Центр демократії та верховенства права. 36 випускників з України, Молдови, Казахстану та Киргизстану прослухали фінальні лекції та одержали свої дипломи.

За два тижні навчання, з 14 до 29 червня, на Літній Школі відбулося 29 лекцій від українських та міжнародних експертів. Також учасники виконували практичні завдання, дискутували про різні питання медійного права. Усе це – у форматі дистанційного навчання, таким чином ЦЕДЕМ адаптував школу до реалій карантинного періоду. 

Водночас, ідея та програма навчання не змінилися порівняно з докоронавірусними часами. Літня Школа є інтенсивним навчальним курсом, присвяченим правовому аспекту роботи і регулювання медіа. Його учасниками зазвичай ставали юристи з медійного права чи студенти старших курсів, які прагнуть працювати у цій сфері. У останні роки освітній проєкт також проходили журналісти, які пишуть на правову тематику. Загалом за час проведення Літньої Школи вона випустила понад 400 учасників.

“Сьогодні завершився 17-ий набір Міжнародної літньої школи медійного права. Два тижні промайнули як одна мить. Пам’ятаю, як у 2016-му році так само закінчила Літню школу, завдяки якій отримала цінний досвід, знання та нові знайомства, – наголосила Олеся Холопік, директорка ЦЕДЕМ, – Загалом, участь у такого формату заходах – це чудова можливість саморозвитку для подальшого кар’єрного зростання. Дякую команді ЦЕДЕМ та нашим партнерам: Швеції та Посольству Швеції в Україні, завдяки яким відбулася ця подія.”

У 2021 році програма складалася із трьох тематичних блоків. Перший із них стосується загальних стандартів щодо свободи вираження поглядів та практики Європейського суду з прав людини, до якого можуть звертатися і громадяни України. Другий блок присвячений безпосередньо правовому регулюванню медіа і роботи журналістів, а також вкрай доречним у останні роки питанням протидії дезінформації та загрозам використання інформації як зброї.

“Сьогодні був радий виступити на випускному 17-го набору Міжнародної літньої школи медійного права. Поділився з учасниками трендами розвитку медійного законодавства, врегулювання соціальних мереж і платформ та Інтернету взагалі, – розповів Тарас Шевченко, заступник міністра культури та інформаційної політики України, засновник Міжнародної літньої школи, – Нагадаю, що медійне право (англ. “media law”) об’єднує все, що пов’язано з врегулюванням медіа не лише в контексті засобів масової інформації, а з поширенням інформації та змісту через будь-які канали. Зараз тенденції медійного світу швидко змінюються, і у наступні 10 чи більше років змін буде ще більше. Бажаю випускникам Школи та колегам нових відкриттів!”

Проведення Міжнародної літньої школи медійного права стало можливим завдяки фінансовій підтримці Швеції.