ЦЕДЕМ розпочав 17-й набір Міжнародної літньої школи з медійного права

June 15, 2021

30 лекцій від українських та міжнародних експертів, практичні завдання для учасників, дискусії та обмін досвідом – такими будуть наступні два з половиною тижні для 34 журналістів та медійних юристів. 14 червня Центр демократії та верховенства права розпочав вже 17-й набір Міжнародної літньої школи медійного права, який триватиме до 29 червня.

Навчання у такому форматі ЦЕДЕМ проводить з 2005 року, а навчалися тут учасники не лише з України, а й з Молдови, Білорусі, країн Південного Кавказу та Середньої Азії. Ідея ж Школи незмінна: це інтенсивний навчальний курс, присвячений правовому аспекту роботи і регулювання медіа. У програмі є як фундаментальні теоретичні питання, зокрема ідеї свободи слова та інформації, так і практичні теми, як-то законодавство у сфері телебачення чи онлайн-медіа, протидія дезінформації та авторське право. 

“Ми проводимо цю Літню школу, аби дати чудову можливість журналістам, юристам, людям, котрі бажають чи мріють долучитися до сфери медійного права, зробити це. Тож до програми ми включали найактуальніші теми 2021 року і запросили найкращих спікерів, які поділяться знаннями, інструментами та досвідом”, – наголосила Олеся Холопік, директорка Центру демократії та верховенства права. 

Щоправда, з огляду на карантинні обмеження, цьогорічна Літня школа пройде онлайн, у форматі дистанційного навчання. По завершенні програми учасники отримають диплом.

Учасниками XVII Міжнародної літньої школи медійного права стали 34 юристи та журналісти з України, Молдови, Казахстану та Киргизстану. Загалом же “приблизний портрет” слухача Школи такий: це юрист з медійного права, студент-старшокурсник, яких хоче працювати у цій сфері або ж журналіст, котрий пише на правову тематику. Усього ж за роки проведення Літньої школи її випускниками стали 375 учасників.

“Я бачу різні Літні школи вже 17 років і можу сказати, що один із найкласніших результатів коли ти бачиш, як наші випускники комунікують і працюють у різних проєктах. Одна із наших ключових ідей це обмін знаннями і досвідом, іноді навіть провокативна дискусія, але ще важливіше що ми встановлюємо контакти на багато років.”, – додав Ігор Розкладай, заступник директора ЦЕДЕМ. 

Організатори пояснюють: Школа лишається незмінно актуальною, оскільки медійним юристам та журналістам потрібні практичні знання про цю сферу, яких зазвичай немає в університетських програмах. До того ж, медійне середовище постійно змінюється, ще 5 років тому захист персональних даних і штучний інтелект передовсім цікавили дослідників, тоді як зараз це реалії для журналістів та правників. Вивчати ж ці теми (як традиційні, так і нові) найпростіше, коли про них розповідають експерти-практики, які самі працюють з такими питаннями у повсякденній роботі.

“У 2001 році, коли я почав спеціалізуватися у медійному праві, то був другою людиною в Україні, для якої це було спеціалізацією. Пізніше я мав можливість повчитися у Бірмінгемі та Оксфорді, тож коли ми планували і запускали Літню школу, вона базувалася на міжнародних навчальних програмах, хоча підходи і моделі ми адаптували. Початково Літня школа закривала потребу мати спеціалістів саме з медійного права, людей, які працюють у цій тематиці”, – розповів Тарас Шевченко, заступник міністра культури та інформаційної політики України, засновник Міжнародної літньої школи, додавши, що потреба у нових знаннях лишається незмінною.

За словами Ігоря Розкладая, відтепер Літня школа буде більше орієнтована на кілька актуальних тем, навколо яких будуватиметься навчання у конкретний рік.

У 2021 році програма складатиметься із трьох тематичних блоків. Перший із них стосується загальних стандартів щодо свободи вираження поглядів та практики Європейського суду з прав людини, до якого можуть звертатися і громадяни України. Другий блок присвячений безпосередньо правовому регулюванню медіа і роботи журналістів, а також вкрай доречним у останні роки питанням протидії дезінформації та загрозам використання інформації як зброї.

А от у третьому блоці лектори говоритимуть про виклики сьогодення для медіа. Зокрема, на заняттях розглянуть захист персональних даних, право на забуття та розвиток штучного інтелекту.

Додатковою ж можливістю для учасників стане нетворкінг і спілкування з колегами, яке через пандемію вимушено стало рідкістю. “Використовуйте кожну хвилину унікальної школи не лише щоб отримати досвід і знання, а й щоби познайомитися з новими друзями та партнерами”, – побажала учасникам Олеся Холопік.

Проведення Міжнародної літньої школи медійного права стало можливим завдяки фінансовій підтримці Швеції.