Завершилася XVI Міжнародна літня школа медійного права

August 10, 2020

7 серпня 2020 року успішно фінішувала XVI Міжнародна літня школа медійного права – двотижневий спеціалізований освітній курс Центру демократії для юристів. 24 учасників завершили своє навчання, яке включало ключові теоретичні і практичні аспекти медійного права: від філософських засад свободи слова до питань відповідальності медіа за онлайн-публікації та регулювання реклами.

Цьогоріч Літня школа тривала з 28 липня до 7 серпня. Перший тиждень навчання був присвячений питанням міжнародного права у медійній сфері, зокрема захисту свободи слова у Європейському суді з прав людини, а ще – доступу до інформації та мові ворожнечі (детальніше про це читайте за посиланням). Другий тиждень також включав ряд важливих тем у сфері медійного права.

Так, учасники дізналися більше про стандарти журналістської діяльності для юристів, регулювання відповідальності за онлайн-публікації, авторське право та регулювання реклами: з усіма цими питаннями у своїй роботі стикаються правники, які консультують медіа. 

Як діяти у складних і конфліктних ситуаціях – про це йшлося на лекціях, присвячених дифамації, образі та оціночним судженням, захисту особистого життя та взаєминам ЗМІ із судовою владою. Окрім того, лектори торкнулися питань українського законодавства, зокрема нового законопроекту про медіа та історії й розвитку Суспільного мовника, який працює в Україні з 2017 року. 

Літня школа також продовжує традиції, закладені у попередні роки. Так, кілька лекцій були присвячені питанням глобального значення, які виходять за межі теми медійного права в Україні. Тут йшлося про загрози дезінформації та пропаганди, використання штучного інтелекту у роботі медіа, а також роль Директиви ЄС про аудіовізуальні сервіси (AVMSD). 

Окрім лекцій, за час навчання відбулися дві дискусії: “Мораль та свобода вираження думки: що може піти не так?” та “Соціальні мережі. Інтернет. Закрити не можна залишити”, де учасники, модератори та експерти дискутували на згадані медійні теми.

А фінальним етапом Літньої школи став мут-корт – змагання, яке моделює перебіг судового засідання. У ньому команди учасників виступають у ролі позивачів та відповідачів і відстоюють свою позицію завдяки письмовим аргументам і дебатам. 

Нагадаємо, Літню школу Центр демократії та верховенства права проводить з 2005 року. З 2006 року літня школа була розширена до формату міжнародної. У цілому, понад 300 учасників з України, Білорусі, Молдови, Росії, країн Південного Кавказу та Середньої Азії пройшли навчання у 2006-2019 роках.

 

Проведення XVI Міжнародної літньої школи медійного права стало можливим через проект USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Центру демократії та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

“Медійна програма в Україні” фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

Проведення XVI Міжнародної літньої школи медійного права стало можливим завдяки фінансовій підтримці Швеції.