Депутати планують змінити процедуру звільнення та призначення членів Нацради

September 11, 2019

3 вересня 2019 року в Раді зареєстрували Проект Закону “Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” щодо вдосконалення процедури звільнення та призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення” (Проект №2036, н.д. Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та Гео Лерос).

Законопроект охоплює зміни до Закону в частині призначення та звільнення членів Національної ради. Автори пропонують доповнити положення щодо терміну повноважень членів Національної ради. Зокрема, після закінчення п’яти років повноважень, передбачених Законом, член Національної ради продовжує свою роботу до дня призначення нового члена. Аналогічний механізм застосовується у випадку припинення повноважень члена Національної ради України постановою Верховної Ради або указом Президента. 

Голосування у ВРУ щодо призначення членів Національної ради за квотою парламенту тепер відбуватиметься одночасно на всі вакантні посади. Посади стають вакантними, коли повноваження члена Нацради припиняються достроково або постановою парламенту. Якщо повноваження члена Національної ради припиняються в останній день подачі кандидатур до профільного Комітету, згадана посада не буде відкритою – голосування за нового члена Нацради відбуватиметься окремо.

Окрім цього, у випадках, коли Рада не проголосувала за призначення необхідної кількості членів Національної ради України, процедура проводиться повторно. Кандидати, які брали участь у попередньому відборі, можуть брати участь повторно на загальних засадах. На відміну від проекту, поточна редакція Закону уточнень щодо можливості повторного відбору не містить.

Водночас, послідовність внесення кандидатур членів Національної ради, як і у чинній редакції Закону, визначається попереднім рейтинговим голосуванням. Для призначення особи на посаду члена Національної ради необхідні голоси більшості від конституційного складу ВРУ (226 народних депутатів).

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66653