Штучний інтелект: як він працюватиме в Україні та як долучитися громадськості

April 22, 2021

Штучний інтелект – далеко не нова тема для українських реалій. Так, Україна вже має Концепцію розвитку штучного інтелекту, за якою цю технологію будуть впроваджувати у 8 сферах: від науки і техніки до права і етики. Водночас, обсяг досліджень, які ще належить зробити у цій сфері, може зрівнятися хіба що з космічною галуззю.

Тож аби зрозуміти, як Рада Європи, держави та громадянське суспільство кооперують у цій галузі та чи можна долучитися, Центр демократії та верховенства права разом з експертами European Center for Not-for-Profit Law (ECNL) провів вебінар «Штучний інтелект: точки дотику українських ГО та Комітету Ради Європи». Модераторкою заходу виступила Тетяна Авдєєва, юристка ЦЕДЕМ.

Тож під час вебінару учасники:

  • Обговорили роботу Комітету Ради Європи з питань штучного інтелекту, політичні дебати щодо основних стратегій регулювання цього феномену, проєкти документів, які готують у Комітеті та потенційні підводні камені;
  • Подискутували про українське регулювання штучного інтелекту у формі Концепції розвитку штучного інтелекту в Україні, її переваги і недоліки;
  • Визначили, якою є мета опитувальника, на що спрямовані питання та найважливіше – чому громадянському суспільству варто долучатися до подібних ініціатив і робити свій внесок у розробку політик Ради Європи.

Також українські громадські організації можуть взяти участь у онлайн-опитуванні з теми штучного інтелекту, яке проводить Комітет Ради Європи. Сам опитувальник доступний за посиланням, заповнити його слід до 29 квітня. Слід пам’ятати, що зробити це можуть зробити лише представники ГО від імені організації.

Зацікавлені можуть писати нам за адресою info@cedem.org.ua і ми надамо їм рекомендації з заповнення опитувальника від колег з ECNL.

Проведення цього заходу стало можливим завдяки фінансовій підтримці Швеції