Підсумки дев’ятого пленарного тижня: аналіз РПР

June 12, 2017

Цього пленарного тижня народні обранці можуть похвалитися як мінімум двома важливими голосуваннями: у сфері охорони здоров’я та енергоефективнсоті. Втім треба віддати належне громадськості, яка дотисла депутатів й вони таки включили у порядок денний закони, які мають дати старт медичної реформи, адже станом на початок тижня упевненості та чітких посилів від парламенту про його готовність приймати ці закони не було. Більше того, окремі групи та фракції відверто саботували цей процес.

Отже за результатами непростого тижня після масової акції під Верховною Радою та посиленої уваги ЗМІ, дано старт медичній реформі. 227 голосів віддано за проект Закону України N6327 “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів”. Законопроект запроваджує якісно новий механізм фінансування за рахунок бюджетних коштів надання медичних послуг і лікарських засобів, який передбачає фінансування послуг наданих пацієнту, а не медичних закладів. Законопроект зокрема: 1) встановлює гарантований державою пакет медичних послуг та ліків; 2) визначає, які послуги будуть надаватися безкоштовно, які за співоплатою, а які повністю буде оплачувати пацієнт; 3) дає змогу лікарям отримувати гідну заробітну плату, відповідно до обсягу наданих послуг пацієнтам; 4) фіксує застосування в Україні міжнародних протоколів лікування та діагностик. Таким чином, зроблено перший крок від нинішньої прогнилої системи медицини, за якої українці змушені платити хабарі, перебувати у напівзруйнованих лікарнях та лікуватися в принизливих умовах.

Однак, парламенту не вистачило вистачило сил на другий крок у напрямку медичної реформи. Другий законопроект N6329, який вносить зміни у Бюджетний кодекс України, відповідно до пропонованої медичної реформи, на жаль, було відхилено. Це означає втрату як мінімум ще одного місяця на повторне внесення і розгляд законопроекту, і відкладення часу реального запровадження змін.

Іншим важливим успіхом минулого тижня є ухвалення в цілому проекту Закону України N5598 “Про Фонд енергоефективності”. Створення Фонду енергоефективності стане довгостроковим механізмом державної підтримки населення для впровадження енергоефективних заходів. Подібні Фонди були створені у багатьох країнах Євросоюзу та підтвердили свою дієвість (Чехія, Хорватія, Польща та ін.). Потенціал енергоефективних заходів у багатоквартирному житловому фонді – понад 50% скорочення споживання енергоресурсів та, відповідно, зменшення сум в комунальних платіжках власників квартир. Сподіваємося, що не пізніше початку наступного року Фонд запропонує українцям доступні та вигідні кредитні продукти.

Про результати розгляду минулого тижня парламентом інших законопроектів, рекомендованих експертами РПР, можна дізнатися на сайті коаліції.

Матеріал опубліковано у виданні “Українська правда. Блоги“.