Порядок денний РПР. Сесійний тиждень 11-14 липня

July 10, 2017

Останній пленарний тиждень літа, як це часто буває, перевантажений важливими законодавчими ініціативами, маючи бажання відправитися у відпустки депутати, як правило, демонструють високу готовність швидко ухвалювати закони. Разом з цим, тема зняття депутатської недоторканності не робить атмосферу останнього запланованого сесійного тижня радісною. Реанімаційний Пакет Реформ як завжли підготував перелік пріоритетних, на нашу думку, питань, які потребують максимально швидкого вирішення.

Одним із перших завдань тижня для народних депутатів є підтримка скасування недоторканності своїх колег, які підозрюються у вчиненні злочинів, та щодо яких було внесене подання Генпрокурором і повернення до розгляду питання щодо скасування інституту недоторканності, як механізму уникнення відповідальності за кримінальні правопорушення. Незняття недоторканності буде розцінюватися суспільством як блокування роботи слідчих органів та намагання парламенту покривати корупціонерів у своїх лавах. Разом з цим голосування за проект змін до Конституції України як це закликав зробити Петро Порошенко є неможливим, оскільки Верховна Рада України вже змінила рік тому положення щодо недоторканності суддів, натомість Конституці України забороняє Верховній Раді протягом одного скликання двіччі змінювати одні й ті ж самі положення Конституції Українине. Таким чином конституційний законопроект потрібно доопрацьовувати і вносити ще раз.

Не менш важливим і так само першочерговим є законодавчий старт медичної реформи в Україні. На цьому тижні народні депутати мають можливість включити в порядок денний та ухвалити в цілому урядові законопроекти N6327 та N6604. Ці законопроекти запроваджують якісно новий механізм фінансування медичних послуг і лікарських засобів, за яким бюджетні кошти витрачаються на оплату послуг наданих пацієнту, а не на утримання медичних закладів, як це відбувається дотепер. Зокрема законопроекти встановлюють гарантований державою пакет медичних послуг та ліків, дають змогу лікарям отримувати гідну заробітну плату, згідно обсягу наданих послуг пацієнтам, запроваджують застосування в Україні міжнародних протоколів лікування та діагностик. Сьогодні під стінами Верховної Ради експерти Реанімаційного Пакету Реформ та небайдужі громадяни на акції “Пам’ятник жертвам медичного популізму” нагадали депутатам про важливість запуску медичної реформи, продемонструвавши кількість померлих людей, які так і не дочекалися лікування чи стали жертвою лікарської помилки. Сподіваюся, що профільний депутатський комітет та робоча група оперативно розглянуть понад 800 поправок, внесених народними депутатами до законопроекту N6327 і в четвер його буде винесено в сесійну залу.

РПР підтримує ухвалення двох важливих законопроектів, які прискорять реформу у сфері децентралізації, і відповідають потребам місцевих громад:

У другому читанні – проект Закону України N4773 “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо добровільного приєднання територіальних громад) “. У Бюджетному кодексі України пропонується визначити, що право на перехід на прямі трансферти з державним бюджетом, крім визначених наразі міст обласного значення, районних бюджетів та бюджетів, об’єднаних відповідно до Перспективного плану громад, мають також об’єднані відповідно до Закону територіальні громади, визнані у встановленому Законом порядку спроможними.

У першому читанні – проект Закону України N6466 “Про внесення змін до Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення”. Законопроект N6466 надає можливість територіальним громадам приєднуватися до міст обласного значення без проведення перших виборів на всій території.

Крім цього, останнього сесійного тижня на розгляді парламенту ще ряд важливих реформаторських законопроектів:

У сфері освіти:

У другому читанні – в новій редакції рамковий проект Закону України N3491-д “Про освіту”, який регулює суспільні відносини, що виникають у процесі реалізації конституційного права людини на освіту, прав та обов’язків фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у реалізації цього права, а також визначає повноваження державних органів та органів місцевого самоврядування у сфері освіти.

У сфері захисту довкілля:

У другому читанні – проект Закону України N6106 “Про стратегічну екологічну оцінку”, який в пакеті із вже ухваленим проектом Закону України N2009а-д “Про оцінку впливу на довкілля”, запроваджує європейські стандарти екологічної оцінки, а саме – чіткі та прозорі процедури екологічної оцінки при ухваленні рішень органів влади стосовно планування розвитку територій, із забезпеченням участі громадськості та врахуванням існуючих та потенційних екологічних проблем, у тому числі пов’язаних зі здоров’ям населення.

У сфері економічного розвитку:

У другому читанні – проект Закону України N4685 “Про електронні довірчі послуги”, прийняття якого сприятиме: створенню умов для розвитку та функціонування сфери електронних довірчих послуг; вільного обігу електронних довірчих послуг в Україні, а також можливості вільного доступу до електронних довірчих послуг постачальників електронних довірчих послуг, що провадять діяльність в інших державах; пришвидшенню бізнес-процесів та зменшенню операційних витрат на ведення бізнесу; інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС.

У першому читанні – проект Закону України N2845 “Про безпечність та гігієну кормів”. Метою прийняття даного законопроекту є стимулювання виробництва безпечних та якісних кормів і тваринницької продукції; збереження і підвищення продуктивності тварин; отримання якісної та безпечної продукції тваринництва; забезпечення виробництва якісних та безпечних для здоров’я тварин кормів; захист кормів, кормових добавок і преміксів від фальсифікації.

В енергетичному секторі:

У першому читанні – проект Закону України N6229 “Про забезпечення прозорості у видобувних галузях”. Законопроект передбачає надання громадськості доступу до повної та об’єктивної інформації щодо платежів суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, створення передумов для суспільно відповідального використання такими суб’єктами корисних копалин загальнодержавного значення. Прийняття цього законопроекту РПР вимагає вже не один сесійний тиждень.

Матеріал опубліковано у виданні “Українська правда. Блоги