Повторне голосування та повторні місцеві вибори: яка між ними різниця, як призначаються та як відбуваються

November 7, 2020

Виборче законодавство, окрім проведення чергових місцевих виборів, також передбачає можливість повторного голосування та проведення повторних виборів, тобто виборцям потрібно буде знову йти на виборчі дільниці та голосувати за кандидатів та партії. Але що таке повторне голосування і повторні вибори та чи є між ними різниця?

У статті Центру демократії ви дізнаєтесь, у чому полягає різниця між повторним голосуванням і повторними виборами, як вони призначаються, як відбуваються та які є особливості їх проведення.

Повторні вибори vs повторне голосування

Повторні вибори проводяться, якщо відповідні (в нашому випадку чергові) місцеві вибори визнали такими, що не відбулися. Наприклад, якщо на одній з дільниць під час проведення чергових виборів були знищені виборчі скриньки і це не дозволило встановити зміст бюлетенів, голосування буде визнано недійсним, а це вже є підставою проведення повторних виборів.

У свою чергу, проведення повторного голосування не є окремим видом місцевих виборів. Це частина виборчого процесу чергових виборів.  

Тож, розберемось детальніше про підстави та порядок призначення повторного голосування та повторних виборів.

Повторне голосування: підстави призначення та проведення

Встановлюючи результати голосування з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тис.) у багатомандатному виборчому окрузі, сільська, селищна, міська ТВК може прийняти рішення:

  • про призначення повторного голосування у відповідному багатомандатному окрузі. ТВК приймає зазначення рішення, якщо, зокрема, за результатами голосування у багатомандатному окрузі на останній мандат у цьому окрузі претендують два чи більше кандидатів, що отримали однакову кількість голосів.

Також сільська, селищна, міська ТВК на підставі протоколу про результати голосування з виборів сільського, селищного, міського голови може прийняти рішення:

  • про призначення повторного голосування з виборів сільського, селищного, міського голови. 

Наприклад, якщо за результатами голосування в день виборів найбільшу і водночас однакову кількість голосів виборців отримали два або більше кандидатів. 

Або ж міська (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) ТВК приймає таке рішення, якщо до виборчого бюлетеня на виборах міського голови були включені більше двох кандидатів на посаду міського голови і за підсумками голосування в день виборів жоден із кандидатів не отримав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Повторне голосування призначає ТВК, якщо

  • у виборчому окрузі двоє або більше кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови набрали найбільшу і водночас однакову кількість голосів;
  • до виборчого бюлетеня включено більше двох кандидатів на посаду міського (міста з кількістю виборців 75 тис. і більше) голови, і за результатами голосування у день виборів жоден з них не отримав більше половини голосів виборців.

Коли проводиться повторне голосування

У неділю в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування. Зауважте, що першим днем, з якого починає обчислюватись вказаний строк, буде наступний день з дня прийняття рішення про призначення повторного голосування.

Підготовка проведення повторного голосування

ТВК, що прийняла рішення про проведення повторного голосування, повинна не пізніше наступного дня після його прийняття, повідомити про це Центральну виборчу комісію (ЦВК), відповідну місцеву раду, орган ведення Державного реєстру виборців (ДРВ), а також усіх причетних до повторного голосування (шляхом розміщення інформації на офіційному вебсайті ТВК (за наявності), вебсайті відповідної місцевої ради (за наявності) та/або на стенді офіційних матеріалів виборчої комісії). 

Підготовка та проведення повторного голосування і підрахунку голосів здійснюються на тих же дільницях, що і на звичайних виборах. Склад дільничних виборчих комісій (ДВК), що проводили голосування на звичайних виборах, не міняється. Але повноваження складу чи члена ДВК можуть бути достроково припиненні в загальному порядку, визначеному статтею 208 Виборчого кодексу та постановою ЦВК №351.

Офіційні спостерігачі та довірені особи

Спостерігачі від кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, включених до виборчого бюлетеня для повторного голосування; від громадських організацій, іноземних держав та міжнародних організацій продовжують здійснювати свої повноваження. Їхні повноваження припиняються після офіційного оприлюднення результатів відповідних місцевих виборів.

Що стосується довірених осіб кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, включених до виборчого бюлетеня для повторного голосування вони продовжують здійснювати свої повноваження до дня завершення виборчого процесу.

Зміна меж багатомандатних виборчих округів

Зміна меж багатомандатних виборчих округів з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тис.) до завершення повторного голосування не допускається.

Бюлетені та списки виборців на повторному голосуванні

Списки виборців на звичайних виборчих дільницях виготовляють органи ведення ДРВ та передають до ДВК не пізніш як за 2 дні до дня повторного голосування, а списки виборців на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я, виготовляють ДВК не пізніш як за 2 дні до дня повторного голосування на підставі відомостей, поданих керівниками цих закладів.

Зауважте, що до списку виборців на виборах депутатів в багатомандатному виборчому окрузі включаються лише виборці, виборча адреса яких належить до відповідного багатомандатного виборчого округу.

Виборці отримують іменні запрошення на повторні вибори від ДВК не пізніше як за 3 дні до дня повторного голосування.

Що ж стосується виборчих бюлетенів їхній текст затверджується ТВК одночасно з призначення повторних виборів. Бюлетень повинен містити назву та дату місцевих виборів та зазначення “повторне голосування” і дату його проведення, позначення виборчого округу, номер виборчого округу (за наявності), а також позначені місця для номера виборчої дільниці, печатки дільничної виборчої комісії. 

До бюлетеня для повторного голосування, що призначене, якщо у виборчому окрузі в день голосування найбільшу і водночас однакову кількість голосів набрали двоє або більше кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови включаються два кандидати на посаду міського голови, які за підсумками голосування на виборах міського голови отримали найбільшу кількість голосів виборців, крім тих кандидатів, які після дня голосування відмовилися від балотування.

Рішення про скасування повторного голосування

Якщо всі кандидати, крім одного, що включені до бюлетеня для повторного голосування, не пізніше як за 5 днів до голосування відмовилися бути кандидатами (кандидат за 19 днів до голосування подав заяву про відмову від балотування) або ж вибули з балотування (у разі смерті кандидата; якщо кандидата виключено з єдиного та територіального виборчих списків організацій партій), ТВК приймає рішення:

  • про скасування  повторного голосування;
  • про визнання обраним кандидата з числа включених до виборчого бюлетеня для повторного голосування, який не подав такої заяви.

Зауважте, що ТВК не розглядатиме заяву про відмову від балотування, якщо вона надійде пізніше ніж за 5 днів до дня повторного голосування. 

Проведення агітації перед повторним голосуванням та використання коштів з виборчих фондів

Передвиборна агітація розпочинається з дня, наступного після дня призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем повторного голосування.

Кандидати, включені до бюлетеня повторного голосування, поновлюють використання коштів власних виборчих фондів з дня прийняття рішення про призначення повторного голосування у відповідному виборчому окрузі. Припиняється витрачання коштів о 18 годині середи після дня повторного голосування.

Дозволяється витрачати кошти з поточного рахунку виборчого фонду після 18 години останнього дня перед днем повторного голосування лише у разі, якщо рахунки на оплату товарів, робіт і послуг були виставлені до зазначеного часу.

Станом на 6 листопада відомо, що повторне голосування відбудеться у 9 областях України.

Інфографіка Центральної виборчої комісії

11 листопада граничний строк оприлюднення результатів виборів, що відбулися 25 жовтня. Результати будемо дізнаватися з друкованих ЗМІ, на офіційних веб-сайтах ТВК, ЦВК чи місцевих рад.

Повторні місцеві вибори: підстави призначення та проведення

Встановлюючи результати голосування з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тис.) у багатомандатному виборчому окрузі, сільська, селищна, міська ТВК може прийняти, зокрема й одне з таких рішень:

  • про призначення повторних виборів у багатомандатному виборчому окрузі щодо тієї кількості депутатських мандатів, які залишилися вакантними якщо за результатами голосування у багатомандатному окрузі обрано менше депутатів за кількість мандатів у цьому окрузі;
  • про визнання виборів у відповідному багатомандатному виборчому окрузі такими, що не відбулися, та призначення повторних виборів. Про підстави визнання виборів такими, що не відбулися розповімо далі.

Сільська, селищна, міська ТВК на підставі протоколу про результати голосування з виборів сільського, селищного, міського голови може прийняти рішення:

  • про визнання виборів сільського, селищного, міського голови такими, що не відбулися, та призначення у зв’язку з цим повторних виборів.

ТВК призначає повторні вибори депутатів у багатомандатному виборчому окрузі, сільського, селищного, міського голови, якщо:

  • до виборчого бюлетеня для голосування в день виборів або в день повторного голосування на виборах депутатів в багатомандатному виборчому окрузі, сільського, селищного, міського голови було включено лише одного кандидата, і кількість голосів виборців, поданих на його підтримку, становить не більше 50 відсотків кількості виборців, які взяли участь у голосуванні;
  • до виборчого бюлетеня для голосування на виборах міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) в день виборів було включено двоє кандидатів на посаду міського голови, і за результатами голосування жоден із кандидатів не отримав на свою підтримку більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні;
  • до виборчого бюлетеня для голосування в день повторного голосування було включено двоє або більше кандидатів, і за результатами повторного голосування найбільшу і водночас однакову кількість голосів виборців подано за двох або більше кандидатів;
  • за результатами виборів депутатів в багатомандатному виборчому окрузі залишилися вакантні депутатські мандати (кількість осіб, обраних депутатами в багатомандатному окрузі, є меншою, ніж кількість мандатів, які розподілялися в цьому окрузі). Повторні вибори у такому окрузі призначаються з кількістю мандатів, які залишилися вакантними;
  • станом на день голосування у виборчому бюлетені не залишилося жодного кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови;
  • голосування у день голосування (день повторного голосування) було визнано недійсним або не було організовано і проведено відповідно до цього Кодексу на всіх виборчих дільницях відповідного виборчого округу;
  • особа після її обрання не набула депутатського мандата, повноважень сільського, селищного, міського голови;
  • особа, обрана сільським, селищним, міським головою, визнана такою, що відмовилася від депутатського мандата, посади сільського, селищного, міського голови;
  • виборчий процес місцевих виборів був зупинений в зв’язку з введенням в Україні чи в окремих її місцевостях воєнного або надзвичайного стану.

В свою чергу, повторні вибори депутатів обласних, районних, районних у місті, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тис. і більше) ТВК призначає, якщо:

  • у виборчому бюлетені в день голосування не залишилося жодного виборчого списку організації партії в єдиному багатомандатному виборчому окрузі;
  • за результатами виборів неможливо сформувати 2/3 складу відповідної місцевої ради;
  • виборчий процес місцевих виборів був зупинений в зв’язку з введенням в Україні чи в окремих її місцевостях воєнного або надзвичайного стану.

Повторні вибори проводяться у тих самих виборчих округах та виборчих дільницях у тому ж порядку та в ті ж строки, а також за тою ж виборчою системою, що й ті вибори, які визнані такими, що не відбулися.

Коли призначають повторні вибори

ТВК приймає таке рішення не пізніше як в десятиденний строк з моменту виникнення обставин для призначення повторних виборів.

Важливий момент: якщо у багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тис.) обрано депутатів у кількості, меншій за кількість мандатів у цьому окрузі, повторні вибори проводитимуться щодо тієї кількості депутатських мандатів, які за результатами виборів залишилися вакантними.

Висновки

У цій статті ми окреслили загальні правила призначення та проведення повторних виборів та повторного голосування. Водночас, чи будуть призначені повторні вибори і чи доведеться застосовувати ці правила до них та де ще проходитиме повторне голосування дізнаємося, коли ТВК та ЦВК оприлюднять усі результати місцевих виборів.

Також, ви можете дізнатися про те, як встановлюються підсумки та результати голосування, у матеріалі Центру демократії:

https://cedem.org.ua/articles/pidsumky-ta-rezultaty-vyboriv/