Хто йде у Вищу раду правосуддя? – аналіз ЧЕСНО.Фільтруй суд!

March 9, 2017

Судова реформа має закласти основи для якісного оновлення суддівського корпусу, зокрема це відбувається через реорганізацію Вищої ради юстиції у Вищу раду правосуддя – ключовий орган у питаннях суддівської кар’єри. 14-15 березня відбудеться З’їзд суддів, під час якого серед 44 кандидатів оберуть 6 нових членів ВРП з числа суддів та суддів у відставці, тобто фактично орган оновиться на третину. Претенденти на місця у Раді мають відповідати критеріям доброчесності та професійної компетентності, однак не всі претенденти можуть похизуватися політично незаангажованим минулим, винесенням правомірних рішень, прозорими статками та етичною поведінкою.

Рух ЧЕСНО проаналізував всіх 44-х кандидатів відповідно до власної методології. Команда кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! склала список недоброчесних та закликає З’їзд суддів не обирати членів ВРП із “ЧОРНОГО СПИСКУ, вибраного громадськістю. Зокрема у “чорному списку” Руху ЧЕСНО судді, що виносили сумнівні рішення не на користь держави, допомагали суддям-порушникам зберігати свої посади, судді, які живуть не за доходами, приховують статки членів сім’ї та мають зв’язки із оточенням екс-президента та служителі Феміди, які не знають права.

Майже половина кандидатів у ВРП одночасно змагаються за крісла у Верховному Суді і деякі з них вже зійшли з дистанції, не склавши тесту на знання права, що дає підстави сумніватися у їхній професійній компетентності.

Серед кандидатів, що були задіяні у винесенні сумнівних рішень, суддя Арсірій, який  разом з колегами з Окружного адміністративного суду м. Києва у листопаді 2014 року ухвалили, яким не дозволили повернути державі 20 газоносних родовищ, які в часи Януковича отримала приватна фірма, що контролюється оточенням екс-президента. Йому компанію складає суддя Снегірьов з Луганщини, який у 2013 році також обмежував роль державних органів, зокрема заборонив Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку анулювати угоди у разі порушень торговцями законодавства. Вища рада юстиції намагаласб звільнити суддю за порушення присяги, але не назбирала необхідних голосів.

З-поміж всіх кандидатів майже 20% мають непрозорі статки або їхній стиль життя не відповідає задекларованим доходам. Найбільш яскравими представниками є суддя Бабенко з Київського апеляційного адміністративного суду, який за роки своєї діяльності зумів нажити чималі статки. при цьому у власності дружини судді бізнес в Криму. Надмірними статками відома кандидатка на посаду у ВРП суддя Епель, яка не вказувала у паперових деклараціях статків чоловіка, який має зв’язки із оточенням Януковича. При цьому сама суддя їздить на дорогих автівках, за що їй на первинному кваліфоцінюванні робили зауваження члени ВККС.

Поширеним недотриманням норм доброчесності кандидатами у Вищу раду правосуддя є порушення прав людини. Серед кандидатів у ВРП суддя Первушина, під пильним керівницством якої судді Голосіївського райсуду переслідували майданівців. Згодом суддя ініціювала кримінальне провадження проти громадських активістів за нібито її переслідування.

Команда кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! зібрала та проаналізувала інформацію про всіх кандидатів до Вищої ради правосуддя, зокрема вона сформувала аналітичні довідки про служителів Феміди, які змагатимуться за крісла у ключовому органі у питаннях суддівської кар’єри.

Рух ЧЕСНО збирає інформацію з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про причетність кандидатів до корупційних діянь, ухвалення сумнівних рішень є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.

Детальну інформацію про кандидатів дивіться на сайті кампанії “ЧЕСНО.Фільтруй суд!“.