Півроку діяльності регіональних координаторів: чого вдалося досягнути

April 8, 2017

Всеукраїнський з’їзд координаторів кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд!, ініціатором якої є Центр демократії та верховенства права, відбувся 7-8 квітня у Києві. У перший день зустрічі ми з нашими регіональними координаторами встигли підбити підсумки нашої піврічної діяльності, поділилися історіями успіхів та викликів у роботі координаторів, а також обговорили перспективи змін та шлях ефективної імплементації судової реформи.

У жовтні минулого року Рух ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! сформував мережу “агентів змін” із 23 областей. Протягом 6 місяців вони збирали інформацію про суди та суддів свого регіону й допомагали нам формувати базу профайлів про всіх суддів України. Крім цього, наші координатори активно долучалися до аналізу кандидатів до Верховного Суду.

Іван П’ЯТАК, старший аналітик кампанії ЧЕСНО. Фільтруй Суд! ознайомив координаторів із останніми змінами у судовій системі, зокрема з перебігом конкурсу до Верховного Суду. Під час свого виступу він також зазначив:

Конкурс до Верховного Суду наочно демонструє недосконалості на законодавчому рівні, тому після його завершення потрібно активно адвокувати зміни у частині прозорості та публічності конкурсу на вакантні посади суддів, зокрема в частині оприлюднення робіт та балів, які виставляє за роботи кожен член Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Однак, у нас ще попереду етап співбесід, під час яких мають врахувати висновки Громадської ради доброчесності. За нашою інформацією, близько половини кандидатів до Верховного Суду – недоброчесні. Зазначу, щоб подолати негативний висновок від ГРД, члени ВККС мають засідати всім своїм складом і подолати “вето” громадськості 11 голосами. 

Також Іван П’ятак закликав координаторів продовжувати включатися в процес моніторингу за конкурсом до Верховного Суду, а також тримати руку на пульсі подальших подій судової реформи. До прикладу, ВККС уже оголосила добір на посади суддів місцевих судів, тому допомога регіональних координаторів буде надзвичайно важливою та актуальною.

Протягом цього часу ми провели 23 тренінги в кожній області України, де розповіли про головні виклики та пріоритети судової реформи, але й долучили місцевих активістів до процесу очищення суддівських лав, використовуючи інструменти громадського контролю за судовою системою. Також координаторам вдалося підвищити інтерес до судів та суддів.

За інформацією наших “агентів змін” в регіонах, команді ЧЕСНО. Фільтруй суд! за півроку вдалося зробити більше 1000 інформаційних запитів у суди. Незважаючи на те, що було чимало відмов, координаторам вдалося зібрати інформацію про 2500 служителів Феміди. Таким чином, судова система стала більш відкритою для суспільства, особливо в областях. Також вона змогли проаналізувати великий об’єм інформації для подальшої ефективної діяльності та розвитку кампанії.

8 квітня, наша команда делегувала нові завдання для мережі регіональних координаторів кампанії ЧЕСНО. Фільтруй Суд!. Надіємось на подальшу активну співпрацю та підтримку кампанії в кожному регіоні нашої країни задля реальних змін у системі.