Активісти з 5 країн перейматимуть досвід реформ в Україні

April 24, 2017

Сьогодні стартував семінар із вивчення реформ для представників громадянського суспільства Східної Європи, Південного Кавказу та Центральної Азії. Захід організовано Центром демократії та верховенства права спільно з Реанімаційним Пакетом Реформ та Празьким центром громадянського суспільства.

Упродовж тижня 25 громадських активістів з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Казахстану та Киргизстану вивчатимуть український досвід реформаторських змін у ключових суспільно-політичних сферах: антикорупції, децентралізації, судової реформи, тощо.

“Зараз важливий час для реформ в Україні. І ці процеси у майбутньому будуть повторюватися і у вас. Зі свого досвіду співпраці з громадськістю різних країн я бачу багато паралелей, тож наша мета – розповісти вам про зміни, які відбулися в Україні” – зазначив Тарас Шевченко, директор ЦЕДЕМ та співголова Ради РПР.

Також він розповів учасникам семінару про роботу Реанімаційного Пакету Реформ – коаліції, яка об’єднує 79 громадських організацій із різних сфер.

“РПР зародився під час Євромайдану, коли активні громадяни поставили собі питання: які зміни необхідні Україні? Тож наш головний принцип – впливати на порядок денний країни і за рахунок комунікації та адвокації добиватися змін у країні. Підтримка міжнародних партнерів – ще один важливий фактор при впровадженні змін. Коаліція вже три роки працює без потрясінь і сприймається українцями як виразник інтересів громадянського суспільства”, – наголосив Тарас Шевченко.

Артем Миргородський, керівник Секретаріату РПР, розповів про принципи роботи Реанімаційного Пакету Реформ.

“За роки діяльності РПР ми добилися ухвалення 105 законів, третина з яких написана нашими експертами. РПР виступає як партнер влади. Той хто виходить на ринг і бере участь у спарингу. Ми не нав’язуємо посадовцям свою позицію, а залучаємо їх до напрацювання спільних рішень. Адже якщо не знаходити спільну мову з владою – не буде і ефективності. Водночас, у своїй діяльності ми керуємося цінностями коаліції, зокрема патріотизмом”, – наголосив він.

Артем Миргородський додав, що РПР сформував потужну групу експертів. При цьому лише 14 із 350 членів РПР отримують зарплатню, решта працюють на громадських засадах. 

За словами Ігоря Блазевича, члена правління Фонду “Відкрите суспільство” у Празі, сьогоднішні українські реформи – релевантний приклад для країн, з яких прибули учасники.

“На активістів-реформаторів у цих країнах чекають виклики, з якими вже зіткнулася Україна. Тож наша головна ідея – підготувати цих людей, дати їм потрібні навички. Це інформування про зроблене, помилки і шляхи досягнення успіху. Важливо було привезти їх сюди і показати Україну, адже навіть громадянське суспільство цих країн дивиться на нас крізь призму російських меседжів. Такий захід – це про солідарність, передачу досвіду, дружбу. Україна, як і міжнародна спільнота, зацікавлену в успішності реформ у цих країнах, тож важливо мати людей, які будуть підтримувати зміни”, – зазначив він.

У програмі навчального семінару заплановані лекції від провідних громадських активістів та експертів РПР, публічні обговорення та візити до владних інституцій. За тиждень вони вивчать питання антикорупційної реформи, зокрема е-декларування та держзакупівель, судової та поліцейської реформи, реформи публічної адміністрації та змін у медіасфері.

Також учасники семінару відвідвють Чернігів, аби на практиці вивчити, як працює реформа децентралізації.

Детальну програму заходу читайте за посиланням: http://bit.ly/2lyZqM7.