Депутати пропонують запровадити кримінальну відповідальність за публічне заперечення російської агресії

December 5, 2017

Сьогодні, 5 грудня 2017 року народними депутатами Геращенком А.Ю., Тетеруком А.А., Чорновол Т.М. та Лапіним І.О. було внесено Проект Закону №7354 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо кримінальної відповідальності за заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації до України)». Наразі законопроект включений до порядку денного.

Основною пропозицією є доповнення Кримінального кодексу статтею 442-1, що передбачає відповідальність у вигляді штрафу від трьох  до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до п’яти років за публічне заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації до України, факту захвату внаслідок збройної агресії Російської Федерації тимчасово окупованої території України в 2014 році, а також виготовлення та розповсюдження матеріалів із таким запереченням. Вказано, що досудове розслідування здійснюватимуть слідчі органи безпеки України.

Автори законопроекту обґрунтовують свою позицію тим, що заперечуючи збройну агресію  Російської Федерації до України, причетні до цього особи фактично виправдовують злочинні дії російської влади, спрямовані на порушення територіальній цілісності і суверенітету України, спрямовані на знищення України як держави.

В той же час, в Раді знаходиться інший законопроект №7343, в якому пропонується внесення статті 442-1 до Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за публічне заперечення Голодомору 1932-1933 рр., як геноциду українського народу. 

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63059 .