54% українців вважають, що громадськість має входити до конкурсних комісій з добору суддів – соцопитування

August 6, 2018

За результатами соціологічного опитування, проведеного на основі Омнібусу GfK Ukraine, 54% українців хочуть бачити експертів та представників громадських організацій у складі конкурсних комісій з добору суддів. Далі у рейтингу українців журналісти, адвокати та науковці, натомість діючі та колишні судді займають останні місця. З результатами дослідження можна ознайомитись за лінком https://goo.gl/WPnrCE.

Соціологічне дослідження було проведене GfK Ukraine для Центру демократії та верховенства права, який реалізує кампанію ЧЕСНО.Фільтруй суд!. Респондентів запитували про критерії успіху судової реформи, варіанти повернення довіри до судової системи, реалізацію конкурсів на посади суддів, роль громадськості у судовій реформі та очікування та запити щодо вершителів правосуддя.

90% громадян вважають, що успішність судової реформи залежить від радикальних змін у судовій системі. Найбільш підтримуваною пропозицією щодо таких змін є звільнення недоброчесних суддів після кваліфікаційного оцінювання та покарання їх за корупцію.

Натомість українці не вірять у вірогідність проведення Вищою кваліфікаційною комісією та Вищою радою правосуддя справедливої оцінки суддів та покарання їх за здійснені порушення: 63% респондентів оцінили такі шанси у “низько” (30%) та “дуже низько” (33%) і тільки 12% опитаних сказали, що така вірогідність є високою або дуже високою. Нагадаємо, згадані органи судового врядування складаються переважно із колишніх суддів, обраних самими суддями.

Низький рівень довіри до судової системи та органів судового врядування провокує громадян до радикальних вимог. 33% українців переконані, що відновити довіру до системи можна, звільнивши абсолютно всіх суддів та набравши нових за прозорим конкурсом. Ще 34% сподіваються на повернення довіри після звільнень та покарань суддів-корупціонерів.

На думку громадян, запорукою успішності організації нових конкурсних відборів на посади суддів є прозорість та публічність усіх етапів конкурсу (92%), перевірка кандидатів антикорупційними органами (89%), наявність представників громадськості у складі конкурсної комісії (86%).

Стати ж новими суддями, які повернуть довіру до системи мають кандидати з незаплямованою репутацією. Саме цей критерій вважають найважливішим 93% опитаних. А забезпечити судді незалежність, на думку 88% опитаних, має відсутність політичних та будь-яких сторонніх впливів та безпека.

Про дослідження

Опитування громадської думки проводилося на основі Омнібусу GfK Ukraine у травні 2018 року. Загальна вибірка опитування складає 1000 респондентів у віці старше 16 років на місяць. Вибірка є репрезентативною для населення України за статтю, віком, регіоном проживання та розміром населеного пункту. Опитування проводилось методом особистого інтерв’ю вдома у респондента. Максимальна похибка – 3,1%.

Інформація про GfK Ukraine

GfK Ukraine – українська дослідницька компанія, яка пропонує повний перелік послуг з опитувань та досліджень ринків в Україні, Молдові та Білорусі. GfK Ukraine входить до міжнародної дослідницької мережі GfK.

Це дослідження здійснене для Центру демократії та верховенства права в рамках кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.