Адміністрація Президента ініціює створення Ради з питань свободи слова

July 18, 2019

17 липня 2019 року на засіданні під час експертної наради «Свобода слова та інформаційна безпека України: спільні виклики – спільні рішення» Офіс Президента прийняв рішення створити Раду з питань свободи слова при Президентові України.

До складу Ради увійдуть по одному представнику від кожної редакції центральних ЗМІ. Після того, як редакції визначаться, вони зможуть надіслати ім’я та прізвище свого представника із зазначенням місця роботи та посади на адресу: svoboda_slova@apu.gov.ua.

Очікується, що Рада допомагатиме фіксувати та усувати загрози для свободи слова, прояви цензури. Також серед пріоритетів – захист права журналістів на професію. Для цього в Раді будуть представники силових відомств і медіаюристи.

Нагадаємо, що у 2016 році Президент Порошенко утворив консультативно-дорадчий орган при Президентові України – Раду з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова.  Метою роботи Ради був моніторинг стану розслідування порушень прав журналістів. При цьому, активність органу була нерівномірною: у 2016 році Рада збиралась раз на квартал, в 2017 році – дещо рідше, і у 2018 – практично припинила свою діяльність. 

Джерело: https://www.president.gov.ua/news/ofis-prezidenta-ukrayini-iniciyuye-stvorennya-radi-z-pitan-s-56473?fbclid=IwAR3PdUCyC6tBwyUHhU7AukK7-vaP5B7H-ouOF6AYdbyu_IwvOQwAySTeYRo.